Σάββατο 6 Ιουλίου 2013
Επιλεκτικότητα & Διαχείριση
Του Σάκη Αρβανίτη
Δυο τελείως ανόμοιες λέξεις τις οποίες αν της συνθέσεις με το υποβρύχιο ψάρεμα αποκτούν μεγάλο νόημα και ταυτόχρονα σηματοδοτούν το πέρασμα μας από τον υποβρύχιο κόσμο .
Ρωτώντας ανθρώπους που ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα για την σημασία των δυο παραπάνω λέξεων οι απαντήσεις που θα πάρεις ειλικρινά θα σε εκπλήξουν είτε γιατί ακόμα και σήμερα έχουν πλήρες άγνοια, είτε για λόγους συμφέροντος δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να ασχοληθούν.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή προσπαθώντας να δώσουμε την δυνατότητα να κατανοήσεις το πόσο μεγάλη σημασία έχουν δυο απλές λέξεις και προπάντων το πόσο σχετίζονται με το χόμπι που κάνουμε.
Επιλεκτικότητα… είναι η λέξη που καθαρά διαχωρίζει τον αρχάριο ψαροκυνηγό από τον έμπειρο, έρχεται μέσα από την πάροδο του χρόνου και μέσα από αρκετές εμπειρίες με το υγρό στοιχείο.
Το πάτημα της σκανδάλης στα τελευταία κλάσματα του δευτερόλεπτου εκτιμώντας το θήραμα σε μέγεθος αλλά και σε ποιότητα είναι ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά ενός ψαροκυνηγού που όντος είναι επιλεκτικός σε αυτό που κάνει.
Η επιλεκτικότητα έχει δυο σκέλη… 1) την αυτογνωσία συλλήψεως ενός ποιοτικού ψαριού. 2) την διατήρηση μιας ισορροπημένης βιοποικιλότητας μέσα στον χώρο που κινούμαστε.
Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει καθαρά με το είδος και την ποιότητα του θηράματος που θα επιλέξουμε αλλά και με την ποσότητα.
Το δεύτερο σκέλος έρχεται και ανταμώνει με την άλλη λέξη που λέγετε διαχείριση και έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο που θα διαχειριστούμε ένα κομμάτι, ένα τόπο ο οποίος μέχρι και την στιγμή που θα τον εντοπίσουμε θα έχει έναν αρκετά καλό αριθμό ατόμων στην περιοχή.
Ο επιλεκτικός ψαροκυνηγός έχει ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό που λέγετε εμπειρία, αυτό προήρθε μέσα από την πάροδο του χρόνου αλλά προπάντων μέσα από το πέρασμα του από μια εποχή η οποία σε σχέση με το σήμερα είχε μεγάλη αφθονία σε αλιεύματα , κορεσμένος από εικόνες και εμπειρίες θα επιλέξει το θήραμα του να έχει μια αξιόλογη υπόσταση σε όλους τους τομείς. π.χ μέγεθος, ποιότητα κ.λ.π .
Είναι αυτός που θα επιλέξει να βγει από το νερό με δυο τρεις σαργούς του κιλού και όχι με 10 των 300 γραμμαρίων, είναι αυτός που θα επιλέξει να αφήσει τον ροφό στην περιοχή ώστε να έχει την δυνατότητα κατά καιρούς να συλλέγει ένα δυο ποιοτικά ψάρια από τον συγκεκριμένο τόπο.
Είναι αυτός που ανάμεσα σε δυο με τρία μαύρα ψάρια θα επιλέξει να πάρει το μικρότερο και θα ξανά επισκεφτεί το μέρος σε ένα χρόνο τουλάχιστον από την τελευταία του επίσκεψη.
Για τον νέο ψαροκυνηγό ο οποίος υποθετικά θα πούμε ότι ξεκινά σήμερα το υποβρύχιο ψάρεμα τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα , έχοντας διαθέσει μια μικρή περιουσία σε εξοπλισμό είναι πολύ δύσκολο και μόνο να του αναφέρεις την λέξη επιλεκτικότητα και αυτό γιατί πρώτον τα ψάρια που θα αντικρίσει την σήμερων ημέρα είναι ελάχιστα ως μηδαμινά και κατά δεύτερον από θέμα ηθικής ικανοποίηση θα επιλέξει να αλιεύσει οποιοδήποτε ψάρι βρει στην πορεία του .
Αυτό βέβαια δεν οριοθετεί ούτε διαχωρίζει τον νέο ψαροκυνηγό να γίνει επιλεκτικός, είναι καθαρά και μόνο στην δική του κρίση να αποφασίσει και να πράξη αυτό ακριβός που τον αντιπροσωπεύει ως άνθρωπο.
Η επιλεκτικότητα έχει να κάνει και με το είδος ψαρέματος που θα επιλέξουμε, για παράδειγμα ένας κυνηγός που θα ασχοληθεί με την μέθοδο του ψαχτηριού είναι πιο δύσκολο από αυτόν που θα πραγματοποιήσει καρτέρια και αυτό γιατί με την δεύτερη μέθοδο έχεις μεγαλύτερο χρόνο σκέψης ως προς την βολή, δηλαδή βλέπεις μετριάζεις το θήραμα το είδος κ.λ.π και πράττεις αναλόγως με αυτό που πραγματικά θέλεις δίχως λάθη.
Δεν ήταν λίγες οι φόρες που στην προσπάθεια σύλληψης ενός ψαριού μέσα σε τρύπα τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο όταν τελικά το φέραμε στην επιφάνεια, αυτά τα λάθη με το καρτέρι αποφεύγονται στο μέγιστο.
Τα τελευταία 5 χρόνια προσωπικά έχω επιλέξει να ασχοληθώ κατά μεγάλο ποσοστό με την μέθοδο των καρτεριών, αυτή η μέθοδος μπορεί πολλές φορές να έχει ως αποτέλεσμα να βγω από το νερό δίχως μια τουφεκιά, αλλά μου προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις, πιο επιλεκτικό ψάρεμα, δίχως φακό και εν μέρη απευθύνομε σε πολύ μικρό αριθμό ειδών ψαριών που αλιεύω π.χ κέφαλους, λαβράκια, τσιπούρες, συναγρίδες.
Ως επιλογή το χόμπι που πραγματοποιούμε είναι η πιο επιλεκτική μέθοδος ψαρέματος παγκοσμίως, συνεπώς στο χέρι μας είναι να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο επιλεκτικοί μπορούμε με απώτερο σκοπό την σωστή διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου, του δικού μας πλούτου!
Η επιλεκτικότητα όπως ανάφερα και παραπάνω φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα όταν παράλληλα η μάλλον ταυτόχρονα την συνδυάσουμε με την λέξη διαχείριση.
Οι περισσότερη από εμάς είμαι σίγουρος πώς με το άκουσμα και μόνο αυτής της λέξης θα σκέφτηκαν…. Εγώ να κάνω διαχείριση?? και να πάει άλλος και να τα τσακίσει? Η εγώ θα σώσω την θάλασσα?? Κλ.π, με αυτόν τον τρόπο σκέψης όμως αποδείχτηκε πώς όντος δεν είναι σωστός και προπάντων λειτουργικός γιατί στο σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα ο μοναδικός υπαίτιος είναι αυτός και μόνο.
Το να διαχειριστούμε έναν τόπο είναι σαν το πότισμα της γλάστρας, όσο την ποτίζεις τόσο μεγαλώνει το φυτό, αν μόνο παίρνεις τους καρπούς δίχως να δίνης κάποια στιγμή φυσικό και αυτονόητο είναι να στερέψει.
Το ποιοι ευθύνονται για την σημερινή εικόνα του υποθαλάσσιου πλούτου δεν θα μπω στην διαδικασία να γράψω ολόκληρη λίστα, αλλά θα πω πώς ακόμα και σήμερα δεν είναι αργά ώστε να αλλάξουμε κάτι, ξεκινώντας πρώτα- πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό και έπειτα κοιτώντας δίπλα μας.
Κάποια στιγμή πριν μερικά χρόνια έγινα μάρτυρας μιας πρωτοφανούς εμπειρίας για εμένα, σε ένα από τα ψαρέματα που είχα πάει με κάποιους φίλους στης βόρειες Σποράδες, ο ένας από αυτούς χτύπησε και ανέβασε στην επιφάνεια έναν ροφό περίπου τα 5 κιλά χτυπημένο στην ουρά, τον βλέπω λοιπόν να πιάνει και να ελευθερώνει το ψάρι και να το αφήνει να φύγει, έμεινα έκπληκτος και με το στόμα ανοικτό, στο σημείο που έγινε αυτό υπήρχαν 4 μαύρα ψάρια από τα 5 ως τα 10 κιλά περίπου, ο σκοπός που χτύπησε τον ροφό δεν ήταν να τον αλιεύσει αλλά να τον τρομάξει ώστε αύριο μεθαύριο να είναι πιο προσεκτικός, έτυχε όμως η βέργα να τον πάρει πίσω στο κότσι κ.λ.π το σίγουρο είναι πώς τα είδε όλα το ψάρι και γενικά από εκείνη την μέρα δεν τον πλησίαζες όπως άλλοτε.
Από αυτό το κομμάτι είχε πάρει ήδη έναν 7 κιλά και δεν είχε σκοπό να πάρει άλλο ψάρι.
Αυτή η εικόνα πραγματικά με έκανε να αναθεωρήσω αρκετά πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσα πώς έχουν μια σωστή κατάληξη, όντως επισπευτήκαμε αρκετές φόρες το συγκεκριμένο μέρος χωρίς καν να πειράξουμε κάποιο από τα μαύρα ψάρια, έχοντας όμως καταφέρει να συλλέξουμε 2-3 πολύ καλά ποιοτικά και προπάντων εύκολα κόκκινα.
Έκτοτε επιχείρησα να δοκιμάσω και στην παράκτια ζώνη και πιο συγκεκριμένα σε διάφορα κομμάτια που είχα με σφυρίδες, από ένα συγκεκριμένο φρύδι, έπαιρνα πάντα το μικρότερο ψάρι της ομάδας και διαπίστωσα πώς αν και το επισκέπτομαι μια με δυο φορές τον χρόνο πάντα μου δίνει ένα ψάρι.
Με το να διαχειριστής έναν τόπο ,ένα κομμάτι, ένα θαλάμι είναι καθαρά δικό σου όφελος αφού θα έχεις την δυνατότητα να αποκομίζεις ένα δυο ψάρια ανά καιρούς και όχι να τα ξεκληρίσεις με την μια και έπειτα να ψάχνεις για άλλον τόπο με τεράστιες φθορές από χρήμα, χρόνο και εξοπλισμό.
Θα πρέπει καταρχήν και το ζευγάρι σου να κυμαίνετε στα ίδια κύματα με εσένα ώστε όντος να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα, το αναφέρω αυτό διότι κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παρεξηγήσεις με το ζευγάρι τους που ο ένας από αυτούς πήγαινε και με άλλους στο κομμάτι που διαχειριζόταν με τον πρωταρχικό και όπως καταλαβαίνετε δεν έμεινε τίποτα.
Τώρα βέβαια θα με ρωτήσεις ..εσύ δεν κρύβεις κομμάτια? Φυσικά και το κάνω γιατί απλά θέλω να γλιτώσω χρόνο και χρήμα τρέχοντας στην άλλη άκρη του κόσμου για ένα ψάρεμα, έτσι λοιπόν κατάφερα να εντοπίσω κάποια συγκεκριμένα κοντινά κομμάτια και τα διαχειρίζομαι επιμελώς ώστε να διατηρήσω όπως ακριβώς τα βρήκα, ευτυχώς μέχρι και σήμερα το έχω πετύχει και χαίρομαι για αυτό.
Απλά προσέχω να μην παραμιλάω τα βράδια και μου ξεφύγει καμιά κουβέντα!!(χιούμορ).
Αν καταφέρετε λοιπόν να ταιριάξετε αυτές τις δυο απλές λέξεις με το υποβρύχιο ψάρεμα να είστε σίγουροι πώς με το πέρασμα του χρόνου θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα και προπάντων γνωρίζοντας πώς έχετε βάλει και εσείς το μικρό σας λιθαράκι κτίζοντας αυτό το τεράστιο τοίχος που λέγετε υποβρύχιος κόσμος!
Καλές αναδύσεις σε όλους !!
Του Σάκη αρβανίτη….αθλητή του Σ.Φ.Υ.Δ.ΒΟΛΟΥ ΙΑΣΩΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου