picasion

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ- Το στήσιμο και η πλήρης οργάνωση.



Κείμενο- φωτογραφίες: Χρήστος Γιαννέλης


Εκτός από το να επισημαίνει τη θέση μας στο νερό, η σημαδούρα είναι επίσης και το εργαλείο που μας επιτρέπει να έχουμε μαζί μας τον επιπλέον εξοπλισμό που μπορεί να μας φανεί χρήσιμος στο ψάρεμα μας. Για να είναι όμως πρακτική, βασική προϋπόθεση είναι να έχει «στηθεί» σωστά…


…Και όταν λέμε να έχει «στηθεί» σωστά εννοούμε να είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να παίρνουμε από πάνω της ότι χρειαστούμε εύκολα και γρήγορα χωρίς μπλεξίματα. Τι θα πρέπει να έχουμε πάνω στη σημαδούρα μας; Τα πάντα. Από δεύτερα και τρίτα όπλα μέχρι νερό, ξεβραχωτήρια, ψαροβελόνες και ότι άλλο πιστεύουμε ότι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο. Ίσως να φαίνεται κάπως υπερβολικό να κουβαλάμε μαζί μας όλα αυτά τα συμπράκαλα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο ψάρι έχει χαθεί και κάποιο ψάρεμα έχει χαλάσει επειδή κάτι έλειπε από τη σημαδούρα.
Παρακάτω λοιπόν θα δούμε βήμα – βήμα το «στήσιμο» και την οργάνωση της σημαδούρας από την αρχή.

1. Πρώτα από όλα θα επιλέξουμε μία σημαδούρα με έντονο χρώμα και αρκετά μεγάλες διαστάσεις, για να είναι σε θέση να επισημαίνει τη θέση μας όσο γίνεται καλύτερα.(φωτογραφία 1)

2. Στη συνέχεια θα συνδέσουμε τη σημαδούρα με την ανέμη μας. Ένας καλός τρόπος να δένουμε το σχοινί της ανέμης με τον κρίκο μας είναι ο παρακάτω.
Επιλέγουμε το συγκεκριμένο σχοινί που είναι σαν πλεκτό(το βρίσκουμε παντού) και περνάμε λίγο πιο κάτω από την άκρη του και μέσα από αυτό ένα μολύβι έτσι ώστε να το ανοίξουμε(φωτογραφίες 2,3).

3. Μετά περνάμε την άκρη του σχοινιού μέσα από το τμήμα που έχουμε ανοίξει δημιουργώντας μία θηλιά. Τραβάμε το χαλαρό τμήμα για να σφίξει και αν θέλουμε για σιγουριά κάνουμε ένα κόμπο στην άκρη του σχοινιού που περάσαμε. Τοποθετούμε τον κρίκο μας στη θηλιά και είναι έτοιμο. Το ίδιο θα κάνουμε και στην άλλη άκρη του σχοινιού το οποίο θα το συνδέσουμε με ένα βαρίδι πόντισης (φωτογραφίες 4,5,6-6α). Έχω επιλέξει το συγκεκριμένο βαρίδι για δύο λόγους. Πρώτον έχει υποδοχή για να περνιέται στη ζώνη και λόγο του σχήματός του δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο και δεύτερον γιατί στην πίσω μεριά είναι εφοδιασμένο με δύο άγκιστρα, κάτι που ελαχιστοποιεί την περίπτωση να ξεσύρει η σημαδούρα όταν ψαρεύω σε περιοχές που επικρατούν ρεύματα.

4. Αφού τοποθετήσαμε και την ανέμη, σειρά έχει η οργάνωση της σημαδούρας. Θα ξεκινήσουμε τοποθετώντας λαστιχόσχοινα με ελιές σε κάθε υποδοχή της σημαδούρας στο κάτω μέρος(φωτογραφία 7) στα οποία σε αυτά που είναι αριστερά και δεξιά θα δένουμε τα δύο παραπάνω όπλα μας με τις βέργες να κοιτάνε πάντα προς το πίσω μέρος της σημαδούρας.(φωτογραφία 8). Στο ένα από τα δύο λαστιχόσχοινα που βρίσκονται στις μεσαίες υποδοχές μπορούμε να του κάνουμε ένα κόμπο στην άκρη του έτσι ώστε να μένει πάντα μέσα στην ελιά και εκεί να βάζουμε το μπουκάλι με το νερό μας, ενώ στο άλλο μπορούμε να έχουμε τοποθετήσει μία ψαροσακούλα για να βάζουμε χταπόδια, αστακούς, κολοχτύπες κτλ. (φωτογραφία 9ακαι9β )
Αν τα λαστιχόσχοινα που έχετε επιλέξει είναι σχετικά λεπτά, μπορείτε στις ίδιες υποδοχές να τοποθετήσετε έναν μικρό κρίκο στην υποδοχή στο πίσω μέρος της σημαδούρας για να περνάτε την θηλιά της ψαροβελόνας και έναν κρίκο στην υποδοχή στο μπροστινό μέρος για να την ασφαλίζετε. Είναι ένας καλός τρόπος για να μην έχετε απώλειες ψαριών καθώς την σέρνετε(φωτογραφία 10). Στον ίδιο κρίκο βολεύει να τοποθετήσετε και το ξεβραχωτήρι που απαραιτήτως θα πρέπει να έχετε μαζί σας σε περίπτωση που κάποια βέργα καρφωθεί σε βράχο άσχημα. (φωτογραφία 11)
Ο γάντζος τέλος είναι κάτι που επίσης θα φανεί χρήσιμο όταν κάποιο ψάρι έχει βραχώσει και δεν μας δίνει λαβή για να το τραβήξουμε έξω. Αν και τον χρησιμοποιούμε σχετικά σπάνια, καλό θα είναι να τον έχουμε μαζί μας. Επάνω στη σημαδούρα μπορούμε να τον τοποθετήσουμε ή περνώντας τον μέσα από τους ιμάντες της σημαδούρας(αν έχει) ή μαζί με κάποιο όπλο κάνοντας απλά έναν παραπάνω κόμπο στο λαστιχόσχοινο για να είναι σταθερός.(φωτογραφία 12)

Με τα παραπάνω θα έχετε μία πλήρως οργανωμένη σημαδούρα, εξοπλισμένη με ότι μπορεί να χρειαστείτε σε κάθε περίπτωση. Εξάλλου όπως έλεγαν και οι παλιοί «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».



Μερικές συμβουλές για τη σημαδούρα.


Αν ψαρεύετε σε σημείο απομακρυσμένο από την ακτή ή σε κάποιο μεσοπέλαγο κομμάτι, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας δύο σημαδούρες δεμένες δίπλα - δίπλα έτσι ώστε να επισημαίνετε όσο το δυνατόν καλύτερα η θέση σας στο νερό από τα διερχόμενα σκάφη.

Σε περίπτωση που θελήσετε να ποντίσετε την σημαδούρα σας και να ψαρέψετε ελεύθερα, φροντίστε να μην απομακρύνεστε από αυτήν. Βουτήξτε στην γύρω περιοχή και όταν τελειώσετε πάρτε την και συνεχίστε.

Ακόμα και όταν θέλετε να κάνετε ρηχό καρτέρι ή να κυνηγήσετε συναγρίδες, δεν είναι ανάγκη να αφήσετε τη σημαδούρα πίσω σας. Συνδέστε στα τελευταία μέτρα του σχοινιού μερικά μέτρα διαφανή χοντρή πετονιά και περάστε την στη ζώνη σας κανονικά. Έτσι και δεν θα τρομάζουν τα ψάρια και θα την έχετε πάντα επάνω σας.

Ο αέρας που έχει μέσα η σημαδούρα μας το καλοκαίρι λόγω της ζέστης διογκώνεται. Οπότε αν είστε από αυτούς που δεν ξεφουσκώνουν ποτέ τη σημαδούρα τους, καλό θα είναι εκείνη την περίοδο να αφήσετε μια μικρή ποσότητα αέρα να φύγει από το εσωτερικό της. Έτσι δεν θα ζοριστούν οι κολλήσεις ή οι ραφές της υφασμάτινης επένδυσης με κίνδυνο να ανοίξουν αναγκάζοντάς μας σε αντικατάσταση.

Το γνωστό «Έσο έτοιμος», εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή. Γι ‘αυτό μην βαρεθείτε να εξοπλίσετε τη σημαδούρα σας με όλα αυτά που προαναφέραμε. Ίσως να μην χρειαστούνε ποτέ, ίσως μία στις χίλιες. Όταν όμως χρειαστούν θα τα έχουμε μαζί μας και θα μας βοηθήσουν αν όχι να σώσουμε το ψάρεμα μας, τουλάχιστον να το κάνουν πιο εύκολο και ασφαλές.

Καλές βουτιές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου