picasion

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η εργαλειοθήκη του ψαροκυνηγού


Λένε πως τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα ή πως ο σωστός μάστορας φαίνεται από τα εργαλεία του. Αυτό ισχύει και για τον ψαροκυνηγό - μάστορα.

Δηλαδή λίγο-πολύ για όλους μας, γιατί οι μαστοριές στον εξοπλισμό φαίνεται ότι είναι συνυφασμένες με το ίδιο το ψαροτούφεκο. Δεν γνωρίζω ούτε έναν ψαροκυνηγό -ούτε έναν!- που να μην ψαχουλεύει τον εξοπλισμό του, να κάνει πατέντες, να διορθώνει ζημιές, να δίνει έξυπνες και φτηνές συχνά λύσεις.
Η εργαλειοθήκη του ψαροκυνηγού

Ακόμη περισσότερο: να δημιουργεί ο ίδιος ο ψαροκυνηγός μάστορας τον ίδιο τον εξοπλισμό με καστομαρισμένα όπλα, ακόμη και στολές ως και λεπίδες! Το Α και το Ω για όλα τα προαναφερθέντα είναι τα εργαλεία του ψαροκυνηγού τα οποία είναι ειδικά και συγκεκριμένα. Η εργαλειοθήκη του ψαροκυνηγού μάστορα είναι το σεντούκι του θησαυρού, όπου θα καταφύγει ο άνθρωπός μας για κάποια επιδιόρθωση ανάγκης, είναι το κουτί πρώτων βοηθειών του εξοπλισμού μας. Με αυτό ο ψαροκυνηγός μάστορας θα κάνει τον εξοπλισμό αξιόμαχο, αποτελεσματικό και... πρωτότυπο. Γιατί ο εξοπλισμός είναι κομμάτι της προσωπικότητας καθενός, κάτι που μόνο τα χεράκια του ψαροκυνηγού κάνουν. Τα χεράκια και τα εργαλεία μαζί. Ποια εργαλεία; Ιδού.

Το περιεχόμενό της
Η εργαλειοθήκη καλύτερα να είναι μεγάλη, άνετη και πλαστική για να μη σκουριάζει. Να έχει και αρκετές μικρές θήκες με πλαστικά πορτάκια για κάθε είδους ψιλοπράγματα που δεν θέλουμε να ανακατεύονται με τα λοιπά εργαλεία. Τα οποία ας δούμε αναλυτικά:

1. Λίμες: Βασικότατα εργαλεία για να έχουμε πάντα βέργες μυτερές και κοφτερές. Η κυρίως λίμα είναι πλατιά (ψάξετε τη θρυλική Nicholson) καλύτερα με χερούλι και φυσικά καθόλου σκουριασμένη (δύσκολο!). Καλό είναι να έχετε και μερικές ψιλές λίμες για να στρώνετε πίρους, οπές, φτεράκια και άλλα κομμάτια του εξοπλισμού (από πλαστικό π.χ.) που θέλουν σωστό φινίρισμα.
Η εργαλειοθήκη του ψαροκυνηγού

Οι ψιλές λίμες είναι ιδανικές για τη λείανση των εγκοπών της βέργας, για να μην κόβονται οι σχοινοκαμπάνες.

2. Πένσα: Βασικότατο εργαλείο επίσης για αμέτρητες δουλειές από ξεβίδωμα ρακόρ και βιδωτών ελαστικών έως αλλαγή μηχανισμών σκανδάλης και πάμπολλες ψιλοδουλειές. Με την πένσα επίσης μπορείτε να περάσετε πετονιές και δικανάκια στη βέργα σας αν και σήμερα πλέον υπάρχει ειδικό εργαλείο, το οποίο καλό είναι να έχετε στην εργαλειοθήκη σας και είναι ο...

3. Kλιπαδόρος: Κάνει πιο σωστό το κλιπάρισμα της πετονιάς με τις στρογγυλές εγκοπές που έχει, κόβει καλά και την πετονιά και σύρματα. Θα βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σε πολύ ψαγμένα καταδυτικομάγαζα.

4. Γυαλόχαρτο: Πολύ χρήσιμο για τελικό φινίρισμα της βέργας και λείανση διάφορων επιφανειών: από τους πίρους των φτερών της ταϊτιέν ως διάφορα πλαστικά εξαρτήματα, τη λαβή του όπλου κλπ. Καλό είναι να έχετε διάφορα φύλλα σε ποικίλα πάχη και για κάθε χρήση (μέταλλο, ξύλο κλπ). Το γυαλόχαρτο για ξύλο θα σας βοηθήσει στη συντήρηση του ξύλινου όπλου σας (τρίψιμο, γυάλισμα κλπ).

5. Ταυ-για καμπάνες: Στην αρχή μου είχε φανεί περιττό. Οταν όμως δοκίμασα να φυτέψω τις μπίλιες για τα δετά μέσα στο λατέξ με ένα κατσαβίδι απλώς έκοψα το χέρι μου και το λάστιχο μαζί!

Απαραίτητο εργαλείο να φτιάχνετε μόνο σας τα δετά λάστιχα (είμαι σίγουρος ότι τα φτιάχνετε), θα το βρείτε μόνο στα ψαροτουφεκάδικα μαγαζιά (ιντερνετικά και μη).

6. Τροχός και dremel: Ο τροχός είναι απαραίτητος για το ακόνισμα των μαχαιριών, της βέργας, ως και για να στρογγυλεύετε τα λάστιχα. Θέλει βέβαια μέτρο η χρήση του και καλό είναι τα μέταλλα στο μαστόρεμα να μην αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες, ειδικά η αιχμή της βέργας. Το άλλο το εργαλειάκι είναι ένα απλό μικρό δραπανάκι ιδανικό για φινίρισμα των δετών λάστιχων στις άκρες.

Με αυτό επίσης «τρώτε» το λάστιχο της μάσκας για να έρθει πιο καλά στο πρόσωπό σας, μαστορεύετε τα ελαστικά μέρη στις λεπίδες και γενικά κάνετε μικρές ευαίσθητες λειάνσεις, στις οποίες ο μεγάλος τροχός θα προκαλούσε ζημιές.

7. Ακόνι λαδιού: Το ιδανικό gadget για τρόχισμα του μαχαιριού. Εδώ θα κάντε τη λεπίδα ξυράφι.

8. Σφυράκι: Για κάθε χρήση από το σπάσιμο των ρακόρ στα δετά έως το χτύπημα του πίρου στα φτεράκι της ταϊτιέν. Μικρό και θαυματουργό (δεν χρειάζεστε βαριοπούλα!) καλό είναι να το συνοδεύετε με ένα μικρό κομμάτι ξύλο ή μέταλλο για χτύπημα (για να μη ρημάζετε το τραπέζι του σαλονιού σας...).

9. Κοπίδι: Σε extra large διάσταση κόβει τα δετά λατέξ, ξύνει παλιά αυτοκόλλητα από όπλα και άλλα πολλά. Προσοχή στη χρήση: να βάζετε πάντα την ασφάλεια.

10. Ψαλίδι: Για όλα τα παραπάνω. Να είναι μεγάλο φυσικά (όχι ψαλιδάκι για τα νύχια...).

11. Κατσαβίδια: Κανονικά, σταυροκατσάβιδα, μικρά μεγάλα λεπτά χοντρά, κοντά, μακριά, όλα κάποια στιγμή θα σας χρειαστούν. Να έχετε και μερικά μικρά «αλενάκια» γιατί κάποιες εταιρείες βάζουν αλενόβιδες σε λαβές, κεφαλές και μουλινέ.

12. Μυτοτσίμπιδο: Είναι η μικρή πένσα με τη μακριά μύτη. Θα τη χρειαστείτε σε ειδικές περιπτώσεις όπως π.χ. για να βγάλετε τον πίρο από παλιά δετά λατέξ.

13. Γράσο-βαζελίνη: Για αμέτρητους... λιπαντικούς λόγους (μην πάει ο νους σας στο κακό...).

14. Σμυριδαλοιφή: Πολύ χρήσιμη για τριψίματα και για πολύ εκκεντρικές λειάνσεις. Είναι το απόλυτο υλικό για την τέλεια λείανση των εγκοπών της βέργας απλωμένη πάνω σε ένα κομματάκι κέβλαρ σχοινάκι.

15. Ακτίνα ποδηλάτου: Τρώτε τη μύτη της και ανοίγετε τρύπες σαν σουβλί ή σπρώχνετε πιράκια, βίδες κλπ. Για ειδικές αποστολές σε στενά σημεία. Κάνει και καλές μεταλλικές καμπάνες για δετά και βιδωτά λάστιχα.

16. Κόλλα νεοπρέν: Για μπάλωμα της στολής και σέρβις για γάντια και μποτάκια. Μόνο σε στεγνές επιφάνειες απλώνεται. Για τέλειο αποτέλεσμα να έχετε λίγο ασετόν για καθάρισμα της περισσευούμενης κόλλας από κάθε επιφάνεια.

17. Κόλλες διάφορες: Οπωσδήποτε μια στιγμιαία πανίσχυρη (τύπου lοgo), μια βενζινόκολλα και μια εποξική δύο στοιχείων. Κολλάτε τα σχοινάκια στο δέσιμο της καμπάνας, ασφαλίζετε βίδες σε μουλινέ και κάνετε ένα σωρό επισκευές.

18. Κιτ σέρβις ξύλινου όπλου: Συνήθως είναι το ειδικό βερνίκι και ένα πινέλο. Μετά ένα τρίψιμο απαλό με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο περνάτε με βερνίκι το πολύτιμο ξύλινό σας (σύμφωνα με οδηγίες του κατασκευαστή φυσικά).

19.Μέγγενη: Πολύ χρήσιμη για κάθε είδους μαστορέματα καλό είναι να την έχετε σε σταθερό πάγκο εργασίας αν έχετε αποθήκη.

Αλλιώς μια φορητή μπαίνει εύκολα σε κάθε τραπέζι.

20. Παλιά καμένα λατέξ λάστιχα: Θα σας δίνουν τάπες για τα όπλα σας.

Καλό είναι να έχετε ένα μεγάλο στοκ γιατί οι τάπες μυστηριωδώς εξαφανίζονται (ειδικά στα φουσκωτά μέσα!).

21. Λαστιχόσκοινο και πλαστικές ελιές: Καλό είναι να έχετε εφεδρικό για να έχετε ένα πρόχειρο τέλειο σφιγκτήρα για κάθε χρήση. Για να βάζετε στη σημαδούρα σας και να πακετάρετε τα όπλα σας.

22. Διάφορα κομμάτια παλιό νεοπρέν: Για μικρά μπαλώματα σε γάντια και μποτάκια και για χίλιες δυο πατέντες.

23. Βελόνες και κλωστές: Για επισκευές της στολής, γάντια, μποτάκια, για σκισίματα του καλύμματος της σημαδούρας κλπ.

24. Σχοινιά: Κάθε είδους πάχους και διάστασης. Ιδιαίτερη μνεία στο σχοινί για δετά λάστιχα (να έχετε ρολό) και το ρακετόνημα για σχοινοκαμπάνες.

25. Χρώματα για βάψιμο της στολής (προαιρετικά).

27. Δράπανο: Για πολλές επισκευές, για στήσιμο μουλινέ, αλλαγή μηχανισμού σκανδάλης, προσαρμογή βάσης φωτογραφικής μηχανής στο όπλο, αλλαγή κεφαλής κλπ.

28. Χρώματα για βάψιμο του όπλου (προαιρετικά).

29. Ναυτικοί κρίκοι: Ανοξείδωτοι φυσικά. Πολύ καλοί είναι και οι αλουμινένιοι ορειβατικοί (ακριβότεροι όμως) και φυσικά οι οικονομικοί από χοντρό πλαστικό.

Να έχετε πάντα έξτρα στην εργαλειοθήκη σας για την αρματωσιά της σημαδούρας και για άλλα πολλά.

30. Μετροταινία: Για κάθε είδους μέτρημα αλλά συνήθως για να μετράμε τα δετά λάστιχα που φτιάχνουμε.

31. Μονωτική ταινία: Για κάθε στιγμή, πάει με όλα (σαν την κόκα κόλα). Να έχετε και καφέ ταινία περιτυλίγματος γιατί σώζει πολύ χοντρές ζημιές συχνά.

32. Παλιόπανο για κάθε χρήση, για κάθε καθαρισμό στα μαστορέματα με τον εξοπλισμό μας.

33. Αναπτήρας για να φιμώνουμε τις άκρες στα σκοινάκια και τις πετονιές.

Οι πιο εκκεντρικοί θα έχουν και ένα μικρό καμινέτο για να θερμαίνουν τους αλουμινένιους σωλήνες και να βγάζουν φρακαρισμένες λαβές και κεφαλές.

Μπομπ ο μάστορας
Ο μαστρο-ψαροκυνηγός είναι ένας από εμάς. Είναι αυτός που το να ασχολείται με τον εξοπλισμό του το θεωρεί όχι βάρος αλλά χαρά και ευχαρίστηση.

Εδικά στο ανεξάντλητο κεφάλαιο «όπλα» ο μαστροψαροκυνηγός είναι ένας πρωτοπόρος: συχνά οι πατέντες και οι ιδέες του είναι πιο μπροστά από πολλές εταιρείες διεθνούς φήμης. «Κατάκτησε το όπλο σου και θα κατακτήσεις το θήραμα» λέει μια παλιά συμβουλή ενεός Ασιάτη κυνηγού στο τσιράκι του.

Η κατάκτηση γίνεται μόνο ανακαλύπτοντάς το, διορθώνοντάς το, βελτιώνοντάς το. Σύμμαχος σε αυτή την πορεία είναι τα σωστά εργαλεία. Και έτσι όντως η εργαλειοθήκη γίνεται το σεντούκι του θησαυρού και από μέσα της βγαίνει μελλοντικά ένα σπουδαίο ψάρι.

Kείμενο - Φωτογραφίες Αντρέας Ζέππος


ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23381

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου