picasion

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Λάστιχα – Βέργα – Η σχέση τους




Του Ηρακλή Ευριπίδου

Δυστυχώς ή ευτυχώς, στις μέρες μας δεν αρκεί να μπεις σε ένα μαγαζί που εμπορεύεται σε καταδυτικά είδη για να αγοράσεις πλέον το όπλο του δικού σου γούστου.

Γούστο, όχι κατ’ ανάγκη σύμφωνο με τις ψαρευτίκες προτιμήσεις της παρέας ή του συνόλου, αλλά βασισμένο στις δικές σου απαιτήσεις και προσδοκίες. Μην αναφέρω και το γεγονός ότι επειδή αυτό το όπλο το ψαρεύει ο τάδε πρέπει να το έχω και εγώ… ‘Πιάνει συναγρίδα στα 4 μετρά… Πριν γυρίσει’… Εκατοπενηντάρι με τέσσερα λάστιχα … Άκου λόγο για να πιάσει ο άλλος καινούριο όπλο…

Εξέλιξη; ή μόδα; Αυτό το ερώτημα ας βασανίσει τον καθένα μας πριν την αγορά ενός όπλου…
Το καλό είναι ότι ο έμπορας έχει πλέον περισσότερες γνώσεις, ιδέες, αλλά και παραλλαγές του παλιού κλασσικού ψαροτουφέκου ικανές να ικανοποιήσουν και τα πιο ‘ανώμαλα’ γούστα.

Ας είναι… Έτσι λοιπόν στο τέλος της ημέρας, η επιλογή όπλου και διαμόρφωση του στο στυλ ψαρέματος που μας εκφράζει εναπόκειται στον καθένα μας.

Παίρνοντας λοιπόν την ευκαιρία της δικής μου προσπάθειας να αγοράσω ένα όπλο αποφάσισα να κάνω μια στάση σε ένα από τα πιο σημαντικά κατά γνώμη μου μέρη του.
Λάστιχα και βέργα λοιπόν…

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας κάποια γεγονότα λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας.

Χοντρή βέργα – Λεπτή βέργα

Καλό εδώ θα ήταν να προσθέσω ότι χοντρές βέργες θεωρώ αυτές με διάμετρο από 6.7mm και άνω, ενώ λεπτές από 6.5 mm και κάτω.

Για μένα χοντρή βέργα σημαίνει καλύτερη διάτρηση, πιο αργή επιτάχυνση, λιγότερη ταχύτητα, λιγότερη ταλάντωση της βέργας κατά την πορεία της μετά την βολή. Σημειώστε επίσης ότι πιο χοντρή βέργα, μεγαλύτερο ενδεχόμενο ανάκρουσης.

Από την άλλη η λεπτή βέργα ενώ προσφέρει περισσότερη ταχύτητα, πιο γρήγορη επιτάχυνση δεν προσφέρει διάτρηση αλλά και μεγαλώνει το ενδεχόμενο ταλάντωσης κατά την πορεία της. Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται από το τι είδους λάστιχα φοράει το όπλο.

Σκληρές βέργες – Μαλάκες βέργες

Εδώ και μερικά χρόνια έχουν φτάσει στην Κύπρο και βέργες μεγαλύτερης σκληρότητας από ότι κυκλοφορούσε στο παζάρι. Βέργες που πλέον δεν στραβώνουν και τόσο εύκολα χτυπώντας σε βράχο και που παραμένουν ακόμα άθικτες σε μονομαχίες με μεγάλα ψάρια.

Τα θετικά που κράτησα εγώ από τέτοιες βέργες είναι ότι τυχόν απώλειες ταλάντωσης εξαλείφθηκαν αλλά επίσης και το γεγονός ότι τώρα βέργες μικρότερης διαμέτρου παρουσίαζαν ένα χαρακτηριστικό βεργών με μεγαλύτερη διάμετρο. Αυτό της διάτρησης. Αυτό το κρατάμε.

Το αρνητικό της σκληρής βέργας; Στράβωσε; Άμαν ισιώσει σφύρα μου…

Λευκά λάστιχα – Μαύρα λάστιχα;

Χρησιμοποιώντας και δοκιμάζοντας κατά τα τελευταία χρόνια λάστιχα πολλών χρωματισμών και διαμετρημάτων, έφτασα στο συμπέρασμα ότι το λευκό λάστιχο χάνει γρηγορότερα τη μνήμη του. Αυτό το φαινόμενο το παρατήρησα περισσότερο όταν συνδύαζα χοντρές βέργες με λευκά λάστιχα. Το λευκό αδυνατούσε να σπρώξει χοντρές βέργες με την ιδία δύναμη ακόμη και με διαφορά μόλις δυο ψαρεμάτων.
Από την άλλη, το μαύρο, αν και πιο σκληρό στο όπλισμα του παρέμενε ‘δυνατό’ για περισσότερα ψαρέματα.
Συνδυάζοντας όμως λεπτή βέργα με λευκό λάστιχο συνειδητοποίησα ότι αυτό είχε στο μυαλό του ο κατασκευαστής του λευκού. Επιτάχυνση και ταχύτητα που δύσκολα μετά την βολή το μάτι προλάβαινε τη βέργα. Εδώ εντόπισα και το πρόβλημα στα σκούρα λάστιχα, ταχύτητα.

Πρόβλημα όμως που αργότερα έμελλε να λύσω συνδυάζοντας περισσότερα μαύρα μαζί.
Θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω ότι στην κατηγορία του μαύρου λάστιχου υπάρχουν στο εμπόριο και άλλα χρώματα.

Ένα λάστιχο – Περισσότερα λάστιχα

Φτάσαμε στο αγαπημένο μου μέρος. Εδώ ανάλογα με την βέργα γίνονται ένα σωρό συνδυασμοί. Συναντιούνται όμως και ένα σωρό προβλήματα.

Προσθέτοντας λάστιχα στο όπλο εμφανίζεται πλέον στο ψαροτούφεκο το φαινόμενο της ανάκρουσης. Χοντρή βέργα σε συνδυασμό με δυο ή περισσότερα χοντρά λάστιχα και η βολή είναι πλέον επίπονη για τον καρπό του χεριού μας, και μάλλον άστοχη για το θήραμα που κυνηγούμε.

Βέβαια, οι κατασκευαστικές εταιρείες ψαροτουφέκων δεν περίμεναν εμένα για να εντοπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα αυτό. Αύξησαν τον όγκο αλλά και το βάρος του όπλου δίνοντας του πεπλατυσμένα σχήματα αλλά και χρησιμοποιώντας υλικά όπως ξύλο και carbon.

Δεν τελειώνει όμως εδώ, ο λάθος συνδυασμός λάστιχων – βέργας θα συνεχίσει να παρουσιάζει τα πιο πάνω προβλήματα. Έτσι, βλέπουμε πλέον βέργες, γύρω από τα 7 mm να φοράνε 2 ή 3 λάστιχα 16 mm ή 17 mm για ελαχιστοποίηση της ανάκρουσης.

Περιττό να αναφέρω ότι στην ίδια περίπτωση αν τα λάστιχα έφταναν διάμετρο 19 – 20 mm η ανάκρουση θα έδινε πάλι το παρόν της.

Εδώ η πείρα μου έδωσε να καταλάβω ότι το μαύρο λάστιχο βρίσκει την καλύτερη του εφαρμογή. Ο συνδυασμός δυο ή περισσοτέρων σε μικρές διαμέτρους δίνει επιτάχυνση, ταχύτητα και αυξάνει δραματικά την διάτρηση.

Συμπεράσματα

Εγώ διαβάζοντας τα πιο πάνω κράτησα κάποιες λέξεις κλειδιά για την επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού λάστιχων – βέργας.

Επιτάχυνση – Ταχύτητα – Διάτρηση

Ενθουσιάστηκα ανακαλύπτοντας την ιδιότητα της καλύτερης διάτρησης από σκληρές βέργες.

Παραδέχτηκα ότι:

1. χοντρά λευκά δουλεύουν καλυτέρα με σκληρές βέργες μικρής διαμέτρου
2. συνδυασμός διπλών και περισσοτέρων μαύρων μικρότερης διαμέτρου δουλεύουν καλυτέρα με χοντρές βέργες.

Τα πιο πάνω στοιχεία που ανάφερα, βασίζονται σε δικές μου εμπειρίες και μελέτες.
Δοκιμάζοντας διαμέτρους, σκληρότητες και μάρκες βεργών αλλά και χρωματισμούς διαμέτρους και μάρκες λάστιχων έφτασα στα πιο πάνω συμπεράσματα.

Συμπεράσματα που παρθήκαν όχι με επιστημονικές μελέτες αλλά με πολλές ώρες υποβρύχιας αλιείας.

πηγη http://www.psarema.info/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου