picasion

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μαγικός κόσμος του Βυθού

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥΣΗΜΕΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ.


O Μαγικός κόσμος των καταδύσεων μπορεί να χαρίσει μοναδικές εικόνες και απίστευτη γαλήνη στον άνθρωπο. Η ικανότητα παραμονής του ανθρώπου μέσα στο υγρό στοιχείο για αρκετό χρονικό διάστημα σε μια κατάσταση ηρεμίας και άνεσης ονομάζεται αυτόνομη κατάδυση. Ο πλανήτης γη είναι καλυμμένος κατά 70% με ένα γαλάζιο πέπλο, ένα υγρό στοιχείο το οποίο σκεπάζει εκατομμύρια είδη θαλάσσιας ζωής. Στον βυθό υπάρχουν βουνά, φυτά, ψάρια , όστρακα και αρκετά άλλα είδη που μερικοί άνθρωποι βλέπουν μόνο μέσο τηλεόρασης. Οι πιο τυχεροί μπορούν να βιώσουν αυτή την εμπειρία από κοντά. Σε αυτό το τεύχος θα σας προτείνουμε τρεις πανέμορφες και πολύ ωραίες τοποθεσίες στο νησί μας όπου μπορείτε να επισκεφθείτε για κατάδυση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Στο Νοτιοανατολικό μέρος του νησιού μας υπάρχει το ξακουστό Κάβο Γκρέκο. Το Κάβο Γκρέκο προσφέρει πολλά και διαφορετικά σημεία καταδύσεων.Ισως τα καλύτερα 3 σημεία είναι τα Νησσιά (Green Bay), Ο Κόννος (Σπηλιά του Κύκλωπα) και οι Σπηλιές. Ας δούμε όμως το κάθε σημείο ξεχωριστά Τα Νησσιά. Πρόκειται για μια ιδανική τοποθεσία για αρχάριους και μαθητευόμενους δύτες.Είναι ένα σημείο με πολύ εύκολη πρόσβαση και ρηχά νερά. Το μέγιστο βάθος είναι 10 μέτρα. Η θαλάσσια ζωή στα Νησσιά είναι πάρα πολύ πλούσια λόγω του ότι πολλοί δύτες επισκέπτονται το σημείο αυτό καθημερινά και δίνουν τροφή στα ψάρια. Εκεί θα δει κανείς σαργούς, μελάνες, προσφυγοπούλες, παπαδιές, φλογέρες, σμέρνες και πολλά άλλα είδη θαλάσσιας ζωής. Ο συνδυασμός άμμου και πέτρας καθιστά τον χώρο πανέμορφο. Τα Νησσιά βρίσκονται στην είσοδο του Πρωταρά ερχόμενοι από Αγία Νάπα στα δεξιά, πίσω από το ξενοδοχείο Cavo Maris. Το δεύτερο σημείο είναι ο Κόννος Ο Κόννος, -ίσως το πιο γνωστό σημείο κατάδυσης για όλους μας που ασχολούμαστε χρόνια τώρα με τις καταδύσεις- είναι το μοναδικό σημείο της περιοχής με την κατάλληλη μορφολογία για όποιο βάθος επιλέξει ο δύτης. Οι ισοβαθίες δηλαδή ποικίλουν και μπορεί ο δύτης να προγραμματίσει και να επιλέξει το βάθος στο οποίο θέλει να καταδυθεί. Το σημείο αυτό χωρίζεται σε πολλά διαφορετικά πλατώ (6 μέτρων, 11 μέτρων, 14 μέτρων, 18 μέτρων και για τους πιο έμπειρους, 2 πλατώ των 30 και 40 μέτρων). Λόγω του ότι βρίσκεται πίσω από το Κάβο Γκρέκο, ο Κόννος προστατεύεται από τους ισχυρούς Νοτιοδυτικούς ανέμους και είναι διαθέσιμος για κατάδυση σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου. Ροφοί , σαργοί, σμέρνες, χταπόδια, μινέρια, φλογέρες και αρκετά άλλα είδη θαλάσσιας ζωής κυκλοφορούν σε όλα τα βάθη.


Το τρίτο σημείο είναι οι σπηλιές Οι Σπηλιές είναι ένα από τα ομορφότερα σε μορφολογία σημεία κατάδυσης στην περιοχή. Είναι μόλις 12 μέτρα αλλά εκεί ο δύτης περνά μέσα από 3 τούνελ (σπηλιές με είσοδο και έξοδο) η μία από αυτές 30 μέτρα μήκος. Και στα 3 τούνελ υπάρχει αρκετό φώς αλλά θα ήταν καλύτερα αν ο δύτης έχει μαζί του ένα μικρό φανάρι για να μπορεί να επεξεργαστεί τα μικρά πολύχρωμα ψαράκια που ζούν μόνο στο σκοτάδι και τις όμορφες ανεμώνες που βρίσκει κανείς μόνο στα τοιχώματα των σπηλιών αυτών.Η κατάδυση αυτή μπορεί να διαρκέσει άνετα 50 με 60 λεπτά. Τον Ιούνιο και Ιούλιο μπορεί να δει κανείς μικρά σελάχια να επεξεργάζονται την άμμο για φαγητό.Η έξοδος από το νερό μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα, αν ο δύτης θελήσει να αναδυθεί μέσα από την οροφή της σπηλιάς (τρύπα) που βρίσκεται ακριβώς πριν την έξοδο.

Οι Σπηλιές βρίσκονται πριν τις αντένες στα δεξιά κάτω από το στρατόπεδο.

Μερικές επιπλέον πληροφορίες Η πρόσβαση στα πιο πάνω σημεία κατάδυσης, γίνεται με αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται η κίνηση στους 4 τροχούς. Προσοχή όμως τι αφήνετε στο αμάξι σας γιατί τα τελευταία χρόνια κάποιοι επιτήδειοι έβαλαν στόχο τα αυτοκίνητα των δυτών και μόλις τους δούνε στο νερό σπάνε τα τζάμια και κλέβουν τα υπάρχοντα τους. Καλύτερη λύση να μην υπάρχει τίποτα στο αυτοκίνητο που να φαίνεται για να δελεάζει τους κλέφτες και για να αποφεύγεται και το σπάσιμο του παραθύρου αφήνετε και το αυτοκίνητο ξεκλείδωτο. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 16 βαθμούς κελσίου τον Μάρτη, 23 τον Ιούνη και 29 τον Αύγουστο. Με μια κοντή στολή θα είσαστε πολύ άνετοι για μια καλοκαιρινή κατάδυση. Οι άνεμοι που επηρεάζουν τα Νησσιά είναι ο Βόρειος / Βορειοανατολικός, τον Κόννο επηρεάζουν ο Βορειοανατολικός / Ανατολικός και τις Σπηλιές ο Νοτιοδυτικός. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην είσοδο και έξοδο μας από το νερό στις πιο πάνω περιπτώσεις. Πάντοτε είναι αναγκαία και απαραίτητη η χρήση σημαδούρας ιδιαίτερα κατά τους μήνες του καλοκαιριού (λόγω της αυξημένης διακίνησης σκαφών). Μια σημαδούρα τσέπης (SMB) θα μας βοηθήσει πολύ εάν την έχουμε πάντα μαζί μας και θα φουσκώνουμε στο τέλος της κατάδυσης μας για να γινόμαστε ορατοί στα σκάφη αναψυχής που συχνάζουν στην περιοχή. Οι σχολές της περιοχής, προσφέρουν οργανωμένες εξορμήσεις στα σημεία αυτά καθημερινές και Σαββατοκύριακα. Συνήθως οι καταδύσεις γίνονται τις πρωινές ώρες, όπου η γενική κατάσταση της θάλασσας είναι καλύτερη.Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε εξοπλισμό από τις σχολές και να επισκεφθείτε τα πιο πάνω σημεία με τον σύντροφο ή την παρέα σας.Εάν θα μείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα στην περιοχή το καλοκαίρι μπορείτε να αποταθείτε σε κάποια σχολή και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσετε το δίπλωμα πρώτου επιπέδου καταδύσεων, μόνοι η με τους φίλους σας. Μετά από μια κατάδυση στην περιοχή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα διάλειμμα για ένα από τα καλύτερα sandwich που έχετε δοκιμάσει ποτέ, στο κόκκινο αυτοκίνητο που είναι πάντοτε σταθμευμένο στο Κάβο Γκρέκο! Ελπίζω αυτές οι λίγες πληροφορίες να βοηθήσουν τους φίλους που θέλουν να ζήσουν την μαγεία των καταδύσεων σε μια από τις τρείς πανέμορφες καταδυτικές τοποθεσίες του νησιού μας. Καλές καταδύσεις και ακόμη καλύτερες και αργές αναδύσεις!

πηγη http://www.psarema.info/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου