Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014
Ψαρεύοντας στην άμμο….
Ψαρεύοντας στην άμμο….
Του Σάκη Αρβανίτη.
Το ψάρεμα στην άμμο είναι μια σχετικά δύσκολη τεχνική ειδικά όταν συνδυάζετε με πολύ αυξημένη θολούρα, άλλοι πάλι το βλέπουν εντελώς φυσιολογικό και εκμεταλλεύονται τις συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να αλιεύσουν ένα αρκετά νόστιμο θήραμα όπως την γνωστή σε όλους μουρμούρα.
Βρισκόμαστε ήδη στην καρδία του χειμώνα και όπως είναι φυσικό μαζί με τα λαβράκια και τις τσιπούρες που έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην ακτογραμμή έτσι και οι μουρμούρες πιστές στο ραντεβού τους και φέτος τις συναντήσαμε σε γνωστά κομμάτια του Παγασητικού.
Η μουρμούρα είναι το πρώτο ψάρι που θα εντοπίσουμε σε έναν αμμώδη βυθό, σχετικά εύκολο θήραμα ιδίως όταν θα τις συναντήσουμε κοπαδιαστές.
...
Εξοπλισμός..
Το βασικότερο κομμάτι του εξοπλισμού μας και εφόσον μιλάμε για χειμερινό ψάρεμα είναι η στολή μας.
Θα πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με αρκετά χιλιοστά μιας και το ψάρεμα της μουρμούρας απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή .
Το σωστό στήσιμο μιας στολής είναι σημαντικό στο χειμερινό ψάρεμα, θα πρέπει λοιπόν η στολή να είναι ραμμένη στα μέτρα μας και όχι αγορασμένη σε διαστάσεις εμπορίου, θα πρέπει να εφαρμόζει επάνω μας 100% , αυτό θα μας εξοικονομήσει αρκετό χρόνο μέσα στο βυθό αλλά και το σημαντικότερο θα μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε και όχι στο κρύο που κάνει.
Η χρωματική παραλλαγή της στολής δεν είναι απαραίτητη για το συγκεκριμένο θήραμα.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στα γάντια και τα καλτσάκια μας να μην είναι σχισμένα και χάνουμε θερμότητα.
Όπλο..
Ως κύριος παράγοντας είναι η ταχύτητα.
Θα πρέπει λοιπόν να εφοδιαστούμε με ένα αρκετά γρήγορο 90αρι με λεπτή βέργα , μουλινέ δεν είναι απαραίτητο δεν υπάρχει περίπτωση να σας βραχώση κάποιο ψάρι στην άμμο.
Όταν τα νερά είναι πιο διαυγή και μας δίνετε και η δυνατότητα κάποιας κάλυψης στον βυθό θα πραγματοποιήσουμε την τεχνική του καρτεριού, εκεί θα χρειαστούμε ένα 100αρι και αναλόγως το μέγεθος των ψαριών ακόμα και 115΄.
Βάρη ..
Χειμώνας….χοντρή στολή…αρκετό βάρος.
Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσουμε καλά το βάρος μας σε σχέση πάντα με την στολή και το βάθος που θα κινηθούμε.
Ένα γιλέκο πλάτης είναι μια πολύ καλή λύση αφού μας ξεφορτώνει την μέση από το μεγάλο φορτίο και μας κάνει πιο ξεκούραστο το ψάρεμα μας , τα βάρη στα πόδια ενδείκνυνται μόνο σε πολύ ρηχά νερά.
Εναλλασσόμενα….δεν χρειάζονται!!!
Τεχνική …
Την μουρμούρα θα την εντοπίσουμε τις πρώτες πρωινές ώρες σε μεγάλη ποσότητα αλλά και αργά το απόγευμα να σκαλίζει την άμμο για σκουλήκια και διάφορα ασπόνδυλα.
Το μέγεθος της φτάνει και το ένα κιλό, παλιότερα είχαμε αλιεύσει μια αρκετά καλή ποσότητα ψαριών εκ των οποίον τα περισσότερα ψάρια ήταν από ένα κιλό ως και 1400γραμμαρια,
Γίνετε πιο ευάλωτη όταν κινείτε κοπαδιαστά γι`αυτό και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο, όταν κινείτε μεμονωμένα γίνετε πιο καχύποπτη και θα μας προσεγγίσει μόνο με την τεχνική της ενέδρας.
Μπορούμε να την προσεγγίσουμε από την επιφάνια (πλαναριστά) κατά μέτωπο όταν είναι κοπάδι, θα πάρουμε ένα ψάρι και τα υπόλοιπα θα εξαφανιστούν, εδώ υπάρχει κάποιο tips..
Οι περισσότερη ψαροκυνηγοί έχουν δει αρκετές μουρμούρες αλλά δεν έχουν πάρει πάνω από 2-3 κομμάτια , είτε γιατί ορμάνε κατευθείαν στο κοπάδι ,είτε με το καρτέρι που κάνουν έπειτα από 2-3 βολές δεν ξανά περνά κανένα ψάρι.
Εδώ υπάρχει μια τεχνική που θα μας προσφέρει αρκετά περισσότερα ψάρια εφόσον στην περιοχή κινείτε μεγάλη ομάδα ψαριών, θα πρέπει όμως να εφοδιαστείτε με αρκετό χρόνο και υπομονή.
Προσεγγίζοντας τον βυθό το πρώτο πράγμα που θα ελέγξουμε είναι αν υπάρχει κάποιο φυσικό η μη εμπόδιο, κάποιος βράχος, κάποιο παλιό λάστιχο αυτοκινήτου κ.λ.π , ώστε να πιαστούμε όταν το καρτέρι μας θα είναι υπερβολικά ρηχά, αν πάλι όχι και είμαστε υποχρεωμένη να καταδυθούμε σε βαθύτερη ζώνη δεν έχουμε πρόβλημα αρκεί να έχουμε κάνει σωστή επιλογή βαρών όπως προανέφερα.
Την τεχνική λοιπόν που χρησιμοποιούμε με το ζευγάρι μου ώστε να συλλέξουμε περισσότερα από 2-3 ψάρια είναι η εξής.. έχουμε ήδη εντοπίσει που κινούνται τα ψάρια ξεκινάμε διαδοχικά τις μεσόνερες βουτιές ώστε να προλάβουμε να πάρουμε κάποια άτομα από το κοπάδι στο πλανάρισμα, έπειτα από τις βολές που έχουμε πραγματοποιήσει πλέον το έχουμε βροντήξει το κοπάδι έτσι λοιπόν αλλάζουμε πλάνο και πάμε σε καρτέρια.
Πριν μπούμε σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει με προσοχή να ξανά εντοπίσουμε που μεταφέρθηκε το κοπάδι.,(συνήθως δεν έχει απομακρυνθεί πολύ από την απόσταση που το πρώτο χτυπήσαμε.)
Έχοντας λοιπόν βρει το κοπάδι μας βουτά ο ένας προς τον βυθό σε σχετικά μακρινή απόσταση από τα ψάρια και κάνει έναν κύκλο στον βυθό σε ακτίνα περίπου τα 5-6 μέτρα πραγματοποιώντας σκόπιμα θολούρα με τα χέρια και τα πέδιλα , ανεβαίνοντας στην επιφάνεια καταδύετε ο δεύτερος και τοποθετείτε μέσα στην θολούρα σε τέτοια θέση ώστε να του δίνετε σκοπευτική γραμμή, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ψάρια θα είναι επάνω από το κεφάλι σας.
Αυτό συνεχίζετε διαδοχικά και μεταφέροντας σιγά-σιγά το πόστο ενέδρας αναλόγως το πώς κινείται το κοπάδι .
Η μουρμούρα είναι ένα αρκετά περίεργο ψάρι και εκμεταλλευόμενη αυτές τις συνθήκες όπως πρωινές ώρες, θολούρα , γρήγορο όπλο και αρκετή υπομονή να είστε σίγουροι πώς θα δείτε στο καρφί σας έναν αξιόλογο αριθμό ψαριών .
Καλές αναδύσεις σε όλους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου