picasion

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Φέρνοντας τα ψάρια στα ρηχά (Μέρος Δεύτερο)

Του Σάκη Αρβανίτη Μέσα στις πληροφορίες που αναλύσαμε στο πρώτο μέρος , θα προσθέσουμε και μερικούς βασικούς παράγοντες ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας στο μέγιστο μέσα από την επιλεκτική τεχνική. Επιλογή βυθού… Το βασικότερο κριτήριο αυτής της τεχνικής είναι το που θα την εφαρμόσουμε ώστε να δούμε θετικά αποτελέσματα. Την μορφολογία του βυθού θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και αν είναι δυνατόν να επισκεπτόμαστε διαρκώς τα ίδια σημεία εφόσον ο τόπος θα είναι ιδανικός για αυτήν την τεχνική. Ο ιδανικότερος βυθός για την τεχνική μας είναι τα λεγόμενα πατάρια, δηλαδή ομαλή και διαδοχική αύξηση του βάθους με κατάληξη σε αμμούδα η ποσειδωνία. Και αυτό γιατί θα στήσουμε την υποκείμενη μαλάγρα μας στην αποχή από το πατάρι που θα επιλέξουμε, π.χ 8-10 -15 μέτρα, αναλόγως τις απαιτήσεις μας. Αυτό πρώτον μας βοηθά κατά πολύ ώστε να είμαστε τελείως καλυμμένη και να μην φαινόμαστε σχεδόν καθόλου και κατά δεύτερον μας δίνη την δυνατότητα να έχουμε πάρει σωστή θέση ως προς την βολή μας ,δηλαδή να είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένη προς τον στόχο μας. Αν στην προκειμένη περίπτωση επάνω σε ένα πατάρι υπάρχει κάποιο μονόπετρο η κάποιο τεχνικό εμπόδιο θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε παίρνοντας πόστο δίπλα σε αυτό και αναλόγως με πιο χέρι κάνουμε βολή ,δηλαδή δεξιά ή αριστερά η κάλυψη που θα μας δώσει είναι αρκετά ικανοποιητική και πολλές φορές είναι αυτή που θα κρίνει και το αποτέλεσμα.
Η μέθοδος αυτή δεν λειτουργεί καταλυτικά μόνο σε βυθούς με κατρακύλια και αυτό γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε σωστή θέση προς το θήραμα μας και δεν έχουμε σημεία επαναφοράς στα καρτέρια μας, δηλαδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάνουμε το πόστο μας σε κάθε βουτιά. Υπάρχουν στιγμές που πραγματοποίησα αυτήν την μέθοδο μέσα στο πουθενά, δηλαδή μέσα σε αμμούδα μόνο και μόνο γιατί εκεί είχα εντοπίσει μεγάλη κίνηση από συναγρίδες, αυτό βέβαια είναι χρονοβόρο και κουραστικό όχι όμως ανέφικτο αρκεί βέβαια σε αυτό το κομμάτι να έχουμε κάποια σχετικά καλή κάλυψη προς τα ψάρια.
Επίσης ένας αρκετά θετικός βυθός είναι αυτός που είναι ισοβαθείς με διάσπαρτα μονόπετρα και με λίγη δόση ποσειδωνίας, σε αυτό το είδος βυθού θα πρέπει να επιλέξουμε ένα σημείο που θα μας δίνει πολύ καλή κάλυψη , αλλά και εύκολη οριζόντια επαναφορά προς την επιφάνεια. Το τρικ όλης της υπόθεσης είναι να συγκεντρωθούμε σε ένα είδος βυθού αλλά και τόπου, δηλαδή να το πραγματοποιούμε διαρκώς σε ένα αρκετά καλό πόστο που έχουμε εντοπίσει και μέσα από το πέρασμα του χρόνου να εξοικειωθούμε με την συγκεκριμένη τεχνική. Αυτό θα μας φέρει πολύ καλά αποτελέσματα εφόσον υπάρχει επιμονή και υπομονή ,όπως όλα τα είδη ψαρέματος δηλαδή!!
Τα είδη ψαριών που θα αποκομίσουμε.. Ποικίλουν και ταυτόχρονα η ποσότητα έχει να κάνει με την εποχή που θα ασχοληθούμε με την συγκεκριμένη τεχνική. Όταν επιλέγουμε τον τόπο και την ώρα που θα βρεθούμε στο νερό θα πρέπει εκ τον προτέρων να γνωρίζουμε πώς έχουμε να κάνουμε με τοπικά ψάρια και όχι με ομάδες ψαριών που θα μετακινούνται διαρκώς αναλόγως τις ανάγκες τους. Φυσικό είναι σε τέτοιες περιόδους να έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα εφόσον η κινητικότητα αλλά και η ποσότητα των ψαριών είναι μεγαλύτερη από άλλες περιόδους. Ένα λοιπόν από τα είδη που θα πρωτοδούμε να μας προσεγγίζει στο καρτέρι μας είναι η συναγρίδα, ένα αρκετά εύκολο θήραμα για εμένα (προσωπική μου άποψη) και αυτό διότι όπως λέει και η παροιμία η περιέργεια σκότωσε την γάτα (στη προκειμένη περίπτωση τη συναγρίδα χαχαχα)! Αρκετά περίεργο ψάρι και πολύ ευάλωτο όταν κυνηγά, το βασικό στοιχείο αυτής είναι με διάφορους έξτρα τρόπους να της εξιτάρεις την περιέργεια. Μαζί με τις συναγρίδες θα δούμε και τσιπούρες ,μεμονωμένες μερικές φορές αλλά σχετικά εύκολα προσιτές εφόσον έχουμε καταφέρει να ηρεμίσουμε όλα τα μικρόψαρα της περιοχής. Το μαγιάτικο θα είναι ένα από τους θηρευτές που θα εντοπίσουμε αλλά σε περιορισμένες περιπτώσεις και αυτό πάντα έχει να κάνει με την εποχή και τον τόπο που θα επιλέξουμε. Ο κοινός σαργός είναι το πιο συχνό ψάρι που θα εντοπίσουμε , προσωπικά αφήνω ακόμα και τους σαργούς να κινούνται ήρεμα δίχως να τους κάνω βολή ώστε να έχω την πιθανότητα για κάποιο πιο μεγάλο αλλά και πιο ποιοτικό ψάρι. Η σφυρίδα είναι ένα από τα είδη που μας έχει κάνει πολλές φορές την χάρη να εμφανιστεί αλλά λόγου του πολύ χαμηλού ποσοστού ορατότητας είναι πιο δύσκολο να την εντοπίσουμε παρά να πραγματοποιήσουμε βολή.
Αρκετές φορές μας έχει προσεγγίσει και η περιβόητη στείρα και φυσικό είναι εφόσον βλέπει ένα μεγάλο αριθμό ψαριών να κινούνται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή ,θα θελήσει και αυτή με την σειρά της να ικανοποιήσει την περιέργεια της. Ο δε ροφός είναι λίγο πιο διστακτικός ιδίως σε μέρη που έχουν αυξημένη κίνηση από ψαροκυνηγούς, σε μέρη που είναι σχετικά ήρεμα έχω καταφέρει να χτυπήσω κάποιο ψάρι και σχετικά εύκολα. Κάποιο άλλο είδος όπως η λίτσα, το γοφάρι, το λαβράκι είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μπροστά στην βέργα σας ,αλλά εσείς θα πρέπει να επιλέξετε σε πιο από όλα τα παραπάνω είδη θα δώσετε μεγαλύτερη σημασία. Επίσης σε βυθούς με μεγαλύτερη θερμοκρασία κινείτε ο σκάρος, ένα πολύ καλό ατού για εμάς αφού ο σκάρος είναι από τα πρώτα ψάρια που θα μας προσεγγίσει στα καρτέρια μας και θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στον βυθό. Φανταστείτε τώρα πως όλα τα παραπάνω είδη ψαριών τα έχω δει όλα μαζί σε ένα η δυο πόστα που έχω φτιάξει, εκεί θα πρέπει να επιλέξεις πιο ψάρι σε ενδιαφέρει περισσότερο ώστε να πραγματοποιήσεις βολή. Το σημαντικό κομμάτι είναι πώς έχετε και δεύτερη αλλά και τρίτη ευκαιρία στο ίδιο κομμάτι για να πραγματοποιήσετε κάποιο καρτέρι εφόσον πάντα τροφοδοτείτε το πόστο με τροφή. Φυσικά θα πρέπει να είμαστε λιτοί και να αρκούμαστε σε ένα αλλά καλό ψάρι!! Εποχές Εποχές για αυτό το είδος ψαρέματος…δεν υπάρχουν και αυτό διότι στοχεύουμε στα τοπικά ψάρια που υπάρχουν αν υπάρχουν σε κάποιο κομμάτι. Φυσικά τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τους πρώτους μήνες του χειμώνα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα εφόσον η κινητικότητα είναι αυξημένη αυτές της περιόδους είτε για μετακίνηση των ψαριών είτε για την διαδικασία της αναπαραγωγή τους. Δεν θεωρώ βασικό κριτήριο την εποχή αλλά την ώρα και ακόμα περισσότερο τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν τις προηγούμενες μέρες πριν την εξόρμηση μου. Π.χ θα επιλέξω να κινηθώ έπειτα από κάποια κακοκαιρία η οποία έχει κρατήσει σχετικά 3ως 5 μέρες η ακόμα περισσότερο παρά να πάω σε μια παρατεταμένη μπουνάτσα. Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι ότι καλύτερο για πολλές και διάφορες μεθόδους ψαρέματος, αυτό βέβαια έχει να κάνει και με πιο είδος ψαριού θα επιλέξω για το κυνήγι μου, π.χ τις πρώτες πρωινές ώρες η συναγρίδες είναι πιο πεινασμένες από ότι αργά το απόγευμα και αυτό διότι έχει περάσει ένα ολόκληρο βράδυ το οποίο συγκεκριμένο ψάρι κοιμάται και δεν κυνηγά. Τις απογευματινές ώρες θα δούμε στείρες ,ροφούς σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι το πρωί, συνεπώς στην κρίση την δική μας είναι σε πιο είδος ψαριού θα επικεντρωθούμε. Οι δε σαργοί κινούνται σε όλη την διάρκεια της ημέρας και θα πρέπει αυτό να το εκμεταλλευτούμε όταν οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να παραβρισκόμαστε στο νερό τις πρώτες ή τις τελευταίες ώρες της ημέρας.
Την ίδια τεχνική βέβαια την πραγματοποιώ ακόμα και μέσα στον βαρύ χειμώνα και σε πολύ ρηχά νερά κυνηγώντας λαβράκια, σχετικά εύκολο από πλευράς βάθους, δύσκολο από πλευράς θερμοκρασίας. Οι εποχές έχουν αλλάξει δραματικά, τα ψάρια έχουν εξελιχτεί και ταυτόχρονα έχουν αποκτήσει τρόπους και συνήθειες, που δεν είχαν παλαιοτέρα, η υπεραλίευση από όλους τους ανθρώπους είναι δεδομένη, μέσα από τις δικές μου εμπειρίες θέλω να περάσω και ένα μήνυμα προς όλους εσάς που ασχολείστε με το ομορφότερο χόμπι που υπάρχει το υποβρύχιο ψάρεμα. Μην βλέπετε το ποτήρι μισό άδειο, αλλά μισό γεμάτο! Και μόνο που έχετε την ευκαιρία να βρίσκεστε μέσα στην αγκαλιά του βυθού ακόμα και της περισσότερες φορές να μην έχετε θετικά αποτελέσματα στην ψαροβελόνα σας μην απελπίζεστε…απλά δώστε χρόνο και σεβασμό στην θάλασσα και να είστε σίγουροι πώς θα φτάσει η στιγμή που θα ανταμειφτείτε!! Καλές αναδύσεις σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου