picasion

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ζώα μεταναστεύουν για να αποφύγουν την άνοδο της θερμοκρασίας



Πολλά είδη ζώων και φυτών σε ολόκληρο τον πλανήτη μεταναστεύουν προκειμένου να αποφύγουν την άνοδο της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μεταβολή της κατανομής των επίγειων οργανισμών.

Σε μεγαλύτερα υψόμετρα -κατά μέσο όρο 11 μέτρα ανά δεκαετία- και σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη κατά μέσο όρο 16,9 χιλιόμετρα ανά δεκαετία έχει μετατοπιστεί πρόσφατα η κατανομή των ειδών σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science, στην οποία αναλύθηκαν συνολικά πρόσφατες σχετικές έρευνες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η ταχύτητα των μετακινήσεων είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες αναφορές και οι αποστάσεις που διανύουν τα είδη είναι μεγαλύτερες στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ανόδου της θερμοκρασίας.

Στην έρευνα εξετάστηκαν περίπου 2.000 είδη -από πεταλούδες έως πτηνά και από άλγη έως θηλαστικά- σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τη Μαλαισία. Οπως διαπιστώθηκε, τα είδη απομακρύνονται από τον Ισημερινό κατά μέσο όρο περισσότερο από 4,5 μέτρα τη μέρα ή περίπου ένα μίλι το χρόνο.

Τα είδη μετακινούνται επίσης επάνω στα βουνά για να δραπετεύσουν από τη θερμότητα, αλλά πιο αργά, όπως υπολογίζεται κατά μέσο όρο περίπου 1,2 μέτρα ετησίως. Τα είδη -συνήθως από το βόρειο ημισφαίριο στα οποία συμπεριλαμβάνονται και φυτά- κινήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών κατά μέσο όρο περίπου 20 εκατοστά ανά ώρα μακριά από τον Ισημερινό.«Η ταχύτητα είναι το πιο σημαντικό ζήτημα», λέει ο Κρις Τόμας, κύριος συντάκτης της μελέτης από το πανεπιστήμιο Γιορκ. «Είναι γρηγορότερη απ' ό,τι σκεφτόμαστε». Η πεταλούδα κόμμα, ένα κοινό είδος στη Βρετανία έχει κινηθεί περισσότερα από 135 μίλια μέσα σε 21 χρόνια, αναφέρει ο ίδιος.

Ενα από τα γρηγορότερα κινούμενα είδη είναι η αράχνη silometopus που συναντάται επίσης στη Βρετανία. Μέσα σε 25 χρόνια η μικρή αράχνη έχει μετακινηθεί περισσότερα από 200 μίλια βόρεια, δηλαδή, κατά μέσο όρο 8 μίλια ετησίως. Ενα άλλο είδος, ένα λαγόμορφο θηλαστικό που έχει μελετηθεί στο Εθνικό Πάρκο του Γέλοουστόουν για περισσότερο από ένα αιώνα, μέχρι το 1900 δεν είχε εντοπιστεί υψηλότερα από τα 2.400 μέτρα, αλλά το 2004 εντοπίστηκε στα 2.900 μέτρα.

Μετακίνηση ειδών
Σε ό,τι αφορά τα είδη που ζουν ήδη στους πόλους ή στην κορυφή των βουνών, όπως η πολική αρκούδα, αυτά οδηγούνται στο θάνατο. Η πολική αρκούδα κυνηγάει τα θηράματά της κυρίως στους πάγους και το γεγονός ότι οι πάγοι λιώνουν -τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκε η χαμηλότερη παγοκάλυψη στην Αρκτική- την οδηγεί στο να μην έχει πουθενά να πάει. Ωστόσο, η απώλεια ενός είδους αρκούδας φαίνεται αμελητέα σε σύγκριση με τον αριθμό των ειδών που απειλούνται στις κορυφές των τροπικών βουνών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών οργανισμών, η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη στα αρχεία και το 2010 μαζί με το 2005 ήταν τα θερμότερα έτη στην ιστορία. Τα αέρια από την καύση των ορυκτών καυσίμων, ειδικά το διοξείδιο του άνθρακα, παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, θερμαίνουν τη γη και αλλάζουν το κλίμα με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων και των κορυφαίων επιστημονικών οργανώσεων στον κόσμο. Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες εκτινάχτηκαν προς τα πάνω το 2000, τα είδη κινήθηκαν γρηγορότερα σε πιο δροσερές περιοχές.

Μαζική μετανάστευση θαλασσίων ειδών
Μια ακόμη μεγάλη έρευνα, που αποτελεί επεξεργασία στοιχείων και δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία 13 χρόνια και στην οποία συμμετείχαν 17 επιστημονικά ινστιτούτα δέκα ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, καταγράφει τη μεγαλύτερη μετανάστευση θαλασσίων ειδών στην γη εδώ και δύο εκατομμύρια έτη. Οι επιστήμονες που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα Climate Change and European Marine Ecosystems Research αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που έχει διαδραματιστεί στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία δύο εκατομμύρια έτη.

Ως υπεύθυνη γι' αυτή την εξέλιξη θεωρείται η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα η άνοδος της θερμοκρασίας που αναγκάζει πολλά είδη να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ζουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πολλά είδη ψαριών αλλά και φάλαινες περνούν από τον Ειρηνικό ωκεανό στις βορειότερες περιοχές του Ατλαντικού αναζητώντας πιο ψυχρά νερά. Εξάλλου, στις θαλάσσιες περιοχές της Βρετανίας έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα δηλητηριώδεις μέδουσες αλλά και τοξικά φύκη που μέχρι τώρα ζούσαν σε υποτροπικές περιοχές στο νότιο ημισφαίριο.

πηγη http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=112051434

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου