picasion

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Σηκιός (Παντελής) στο ψαροντούφεκο, από τα πιο όμορφα ψάρια των Μεσογειακών θαλασσών



Ο Σηκιός ή Παντελιός είναι ένα από τα πιο όμορφα ψάρια των Μεσογειακών θαλασσών και απαντάται στους περισσότερους ελληνικούς βυθούς. Είναι γενικά ένα υποτιμημένο ψάρι καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά για όσους γνωρίζουν, έχει κατάλευκο κρέας και άξια κατακτά υψηλή θέση στην λίστα των πιο νόστιμων μαυρόψαρων. Η επιστημονική ονομασία του πανέμορφου αυτού ψαριού είναι «Sciaena umbra» ενώ στην Ελλάδα η επικρατέστερες ονομασίες είναι Σηκιός, Παντελής ή Παντελιός. Ο Σηκιός μοιάζει πολύ με το Μυλοκόπι.

Ζει σε μέσα βάθη ενώ κινείται κυρίως τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Γι'αυτό το λόγο σε μικρά σχετικά βάθη δεν συναντάται εύκολα έξω από το θαλάμι του. Είναι σύνηθες φαινόμενο η παρουσία σηκιών μέσα σε φυκιάδες, καθώς αποτελούν εξαίρετο καμουφλάζ ενώ σε μεγάλα βάθη συναντώνται σε κοπάδια μέσα σε τρύπες ή αιωρούμενοι έξω από το θαλάμι τους. Εάν δεν νιώσουν απειλή θα προσέξετε δυο συμπεριφορές, ή θα αιωρούνται μετακινούμενοι ελάχιστα ή θα κινούνται από τρύπα σε τρύπα περιφέροντας περιμετρικά σας. Αυτήν ακριβώς την συμπεριφορά θα την διαπιστώσετε και με κοπάδια μικρών σηκιών στα μικρά βάθη.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σηκιός όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα ψάρια της Μεσογείου. Κατατάσσεται στην κατηγορία των μαυρόψαρων. Το χρώμα του γενικά είναι σκούρο μωβ με πράσινες και ασημένιες αποχρώσεις. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του ψαριού είναι τα πανέμορφα πτερύγιά του τα οποία έχουν ένα έντονο χρυσαφί-κίτρινο χρώμα το οποίο κεντρίζει το ενδιαφέρον. Ενώ η αχίλλειος πτέρνα του είναι τα κοιλιακά πτερύγια τα οποία έχουν μια κατάλευκη γραμμή η οποία σε αντίθεση με τον χρωματισμό του υπόλοιπου σώματος το κάνει να είναι ευδιάκριτο ακόμα και στο σκοτάδι. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στις κινήσεις του είναι η ουρά του, την οποία κινεί με πολύ απαλές και γαλήνιες κινήσεις. Το στόμα του είναι γενικά χοντροκομμένο με άσπρα παχιά χείλη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γενικά ο Σηκιός δεν είναι και ο απόλυτος θηρευτής. Είναι διακριτικός τρέφοντας με οστρακοειδή, μαλάκια και μικρότερα ψάρια. Πολλές φορές θα εντοπίσουμε σηκιούς μέσα σε φυκιάδες όπου κρύβονται ή βόσκουν.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ

Οι Σηκιοι έχουν την τάση να συγκατοικούν με τους ροφούς. Όταν δείτε σηκιούς σε κοπάδια τότε πονηρευτείτε, κάπου εκεί κοντά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζει κάποιος ροφός.

Γενικά παρόλο που ο Σηκιός είναι διακριτικό ψάρι είναι αρκετά κοινωνικό. Σε μέρη όπου ζουν Σηκιοί σίγουρα υπάρχουν αρκετών ειδών ψάρια.
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΗΚΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ

Ανάλογα με την συμπεριφορά του σηκιού από την στιγμή που θα το εντοπίσουμε πρέπει να είναι και ανάλογος ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούμε για να αποκτήσουμε αυτό το θήραμα.

* Μοναχικός Σηκιός έξω από τρύπα: βουτάμε με πολύ διακριτικές κινήσεις από απόσταση και κάνοντας συρτό καρτέρι θα πλησιάσουμε χωρίς να προκαλέσουμε νευρικότητα στον βυθό. Σε περίπτωση που αισθανθεί απειλή θα τρέξει μέσα στο θαλάμι του. Θα χαθεί μέσα στα τούνελ που σχηματίζονται στο θαλάμι ή θα περιμένει ακίνητος διευκόλνοντας έτσι την βολή μας.
* Μοναχικός Σηκιός μέσα σε τρύπα: με το κλασσικό ψαχτήρι μπορεί να εντοπίσουμε μοναχικά ψάρια μέσα σε τρύπες. Σε αυτή τη περίπτωση μάλλον η βολή μας θα είναι εύκολη καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα κάθεται σχεδόν ακίνητος.
* Κοπάδι Σηκιών έξω από τρύπα: το καρτέρι και η διακριτική προσεχτική προσέγγιση μετά από συρτό καρτέρι θα μας οδηγήσει κοντά στο κοπάδι επιλέγοντας το μεγαλύτερο και πιο χοντρό ψάρι. Συνήθως όμως όταν συναντήσουμε ένα τέτοιο κοπάδι να αιωρείται έξω από τρύπες κατά πάσα πιθανότητα θα το αγνοήσουμε γιατί μάλλον κάποιο πιο άλλο μεγάλο θήραμα θα βρίσκεται κάπου εκεί κοντά κεντρίζοντάς το ενδιαφέρον μας.
* Κοπάδι σηκιών μέσα σε τρύπα: είναι πολύ πιθανό εάν συναντήσουμε κοπάδι από σηκιούς μέσα σε τρύπα να καταφέρουμε να χτυπήσουμε περισσότερα από ένα ψάρια καθώς έχουν την τάση να μην «σπάνε» τον σχηματισμό του κοπαδιού.

corvinesΓενικά οι Σηκιοί είναι ψάρια που προδίδουν εύκολα τις διαθέσεις τους. Η νευρικότητα στην ουρά τους όταν αισθανθούν απειλή μας δίνει να καταλάβουμε ότι η φυγή είναι πολύ πιθανή. Πρέπει οι κινήσεις μας να είναι πολύ ήπιες ελαχιστοποιώντας την αίσθημα της απειλής.


πηγη http://fishingmania.pblogs.gr/2010/20100701.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου