picasion

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Βαροτραύματα αυτιών κατά το ψαροντούφεκο: Ρήξη τυμπάνου


Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε ξεχωριστά στα βαροτραύματα που προκαλούνται στα αυτιά κατά την κατάδυση και την ανάδυση στο ψαροντούφεκο. Οι νόμοι της κατάδυσης πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια ώστε να αποφεύγουμε τυχόν τραυματισμούς στα αυτιά και στους πνεύμονες μας. Τέτοιοι τραυματισμοί μπορούν να αποβούν μοιραίοι για την ίδια μας την ζωή. Όπως έχουμε ξανά αναφερθεί η αυτοσυγκράτηση και η υπευθυνότητα των κινήσεων μας κατά την διάρκεια του ψαροντούφεκου, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη κατάδυση.
ΓΕΝΙΚΑ: Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πίεση που ασκείται στο ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 1 atm(ατμόσφαιρα). Ενώ όταν έχουμε καταδυθεί στα 10 μέτρα βάθους η πίεση που ασκείται είναι 1atm από την επιφάνεια της θάλασσας συν 1 atm λόγω του βάθους δηλαδή 2 atm. Η σχέση πίεσης-βάθους είναι 1atm/10m.

ΒΑΡΟΤΡΑΥΜΑ: ονομάζεται κάθε κατάσταση τραυματισμού όταν το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται κάτω από την επίδραση δυσβαρικού περιβάλλοντος.

Δυσβαρικό ονομάζουμε το περιβάλλον όπου η τιμή της πίεσης που ασκείται στο σώμα μας δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία. Τα βαροτραύματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτά της ανάδυσης όπου μειώνεται η πίεση και σε αυτά της κατάδυσης όπου αυξάνεται η πίεση που ασκείται στο ανθρώπινο σώμα.

Εδώ αξίζει να δώσουμε ένα παράδειγμα για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης πίεσης-βάθους. Όταν ένας ψαροντουφεκάς καταδυθεί στα 10μ η πίεση που ασκείται σε όλα του τα σημεία είναι 2 atm όπως είπαμε και προηγουμένως. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφερε να αποσυμπιέσει(εξισώσει) το ένα του αυτί τότε η πίεση που θα ασκείται σε αυτό εσωτερικά θα είναι 1 atm όπως ήταν πριν καταδυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ εξωτερικά η πίεση που θα ασκείται θα είναι 2 atm. Αυτό σημαίνει ότι το αυτί του βρίσκεται σε δυσβαρικό περιβάλλον. Σε αυτή την κατάσταση είναι πιθανό να πάθει κάποιο βαροτραύμα. Σκεφτείτε ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την μάσκα. Συνήθως όταν καταδύεστε δεν βγάζετε λίγο αέρα από τη μάσκα σας ώστε να μην βεντουζάρει και ασκεί πίεση στο πρόσωπο σας;
Βαροτραύματα - Κατηγορίες

1.
Βαροτραύμα έξω αυτιού: συμβαίνει σε όσους ψαροντουφεκάδες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν ωτοασπίδες. Οι ωτοασπίδες είναι ένα απαγορευτικό μέσο φραξίματος του αυτιού εξωτερικά.
Για ποιους λόγους δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες στο ψαροντούφεκο:
* Μειώνεται αισθητά η ακοή του ψαροντουφεκά, κάτι που είναι απαραίτητο γιατί η γρήγορη αντίληψη σε συνδυασμό με τα αντανακλαστικά είναι απαραίτητες αισθήσεις για την ασφαλέστερη κατάδυση-ανάδυση.
* Προκαλούνται μικροτραυματισμοί στον έξω ακουστικό πόρο που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.
* Μπορεί να προκληθεί βαροτραύμα επειδή συνήθως κλείνει αεροστεγός ο κενός χώρος ανάμεσα στην ωτοασπίδα και το τύμπανο με αποτέλεσμα να διατηρείται η πίεση επιφανείας στην 1atm.
Βαροτραύμα μέσο αυτιού: το βαρότραυμα προκαλείται όταν δεν γίνεται εξίσωση της πίεσης του αέρα στον χώρο μέσα από το τύμπανο με την πίεση του νερού στον χώρο έξω από το τύμπανο. Ουσιαστικά είναι αυτό που γνωρίζουν όλοι οι ψαροντουφεκάδες για την λεγόμενη εξίσωση ή αποσυμπίεση των αυτιών με τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Πόσες φορές έχει τύχει σε όλους σας να θέλετε να καταδυθείτε και να μην μπορείτε γιατί αισθάνεστε το ένα ή και τα δύο αυτιά σας βουλωμένα; Σε αυτή την περίπτωση αν συνεχίσετε την κατάδυση θα πάθετε βαροτραύμα, δηλαδή ρήξη τυμπάνου μέσου αυτιού.
Μηχανισμός κατάδυσης/Εξίσωση πιέσεων: στην επιφάνεια της θάλασσας όπως προαναφέραμε η πίεση που ασκείται στο τύμπανο του αυτιού είναι 1 atm. Όσο καταδυόμαστε η πίεση αυξάνεται και ισούται με την πίεση στο βάθος που βρισκόμαστε συν 1 atm(της επιφανείας). Με την αύξηση του βάθους αισθανόμαστε το τύμπανο μας να πιέζεται προς τα μέσα, τότε όλοι χρησιμοποιούμε την λεγόμενη εξίσωση, δηλαδή φυσάμε μέσα από την ευσταχιανή σάλπιγγα προς το μέσο αυτί και έτσι εξισορροπούμε την πίεση στον χώρο μέσα από το τύμπανο και έξω από αυτό. Σε περίπτωση που είμαστε κρυωμένοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι η εφαρμογή της εξίσωσης των πιέσεων είναι ανέφικτη. Τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε το ψαροντούφεκο για εκείνη την μέρα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πιέζουμε τα αυτιά μας μέχρι να επιτύχουμε την εξίσωση πιέσεων γιατί είναι πολύ πιθανό να πάθουμε βαροτραύμα έσω αυτιού.
Συμπτώματα/αποτέλεσμα: ξεκινάει με ένα ξαφνικό σφύριγμα στο αυτί, έντονος και οξύς πόνος και στο τέλος αισθάνεστε βαρηκοΐα. Τα αποτελέσματα είναι ο αφόρητος πόνος, λόγο της ρήξης που θα υποστεί το τύμπανο, η αιμορραγία, οι ζαλάδες, μέχρι και λιποθυμία.
#
Βαροτραύμα έσω αυτιού: το βαροτραύμα έσω αυτιού προκαλείται όταν ο ψαροντουφεκάς πιέζει τα αυτιά του για να εφαρμόσει την εξίσωση πιέσεων. Εάν η εξίσωση πιέσεων δεν εφαρμοστεί την σωστή στιγμή τότε το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας, από όπου βγαίνει ο αέρας όταν φυσάμε, ανοίγει με πολύ δυσκολία. Εάν μετά από πίεση καταφέρουμε να εξισώσουμε τότε η πίεση που έχει συσσωρευτεί στην ευσταχιανή σάλπιγγα από τις συνεχόμενες προσπάθειες, μεταφέρεται απότομα στο μέσο αυτί. Το τύμπανο λόγω της ελαστικότητας του, θα καταφέρει να απορροφήσει ένα μέρος της πίεσης. Η υπόλοιπη πίεση θα κατανεμηθεί στον αναβολέα και την στρογγυλή θυρίδα, η οποία είναι μια λεπτή μεμβράνη. Σε περίπτωση που σπάσει αυτή η μεμβράνη έχουμε ένα τραγικό αποτέλεσμα. Ο ψαροντουφεκάς αισθάνεται ένα έντονο σφύριγμα στο αυτί με εντονότατο οξύ πόνο. Ακολουθεί πλήρης απώλεια προσανατολισμού με έντονους ιλίγγους. Τα μάτια δεν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά και ο ψαροντουφεκάς καθοδηγείται με την βαρύτητα στα άδυτα του βυθού. Τα αντανακλαστικά του άτυχου ψαροντουφεκά είναι αυτά που πρέπει να λειτουργήσουν ακαριαία για την απασφάλιση της ζώνης βαρών ώστε να καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια. Και εδώ είναι που επιμένουμε και λέμε ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ γιατί το ζευγάρι μας σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ο σωτήρας μας.
Μέτρα ασφαλείας

1. Μην κάνετε ψαροντούφεκο όταν είστε άρρωστοι και έχετε συνάχι.
2. Η εξίσωση πιέσεων πρέπει να εφαρμόζεται ανά 1,5 το πολύ μέτρο πριν αρχίσει ο πόνος στα αυτιά μας. Σε περίπτωση ανεπιτυχούς εξίσωσης αναδυθείτε με προσοχή, φυσήξτε με προσοχή έξω από το νερό ώστε να αποσυμφορηθεί η μύτη σας από το συνάχι και ξανά επιχειρήστε με προσοχή και όχι επιμονή. Εάν πάλι είναι ανεπιτυχής η εξίσωση εγκαταλείψτε το ψαροντούφεκο για εκείνη την μέρα.
3. Εάν αισθάνεστε ίλιγγο κατά την κατάδυση αναδυθείτε στην επιφάνεια προσεχτικά και ξεκουραστείτε για μερικά λεπτά.
4. Εάν αισθανθείτε σφύριγμα στα αυτιά σας και έντονο πόνο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχετε πάθει κάποιο βαροτραύμα. Αναδυθείτε με προσοχή και συμβουλευτείτε έναν ειδικό άμεσα.
5. ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ, μπορεί να είναι σωτήριο για την ίδια σας την ζωή.

πηγη http://www.psarontoufeko.com/psarontoufeko/ygeia/varotravmata-aytion-psarontoufeko-riksi-tympanou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου