Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Γίγαντες στην άμμο
Το φθινόπωρο του 2010 πάνω από 70 φάλαινες-πιλότοι βγήκαν στο βορειοδυτικό άκρο της Νέας Ζηλανδίας. Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο, καθώς κάθε χρόνο 8-10 κοπάδια φαλαινών παρασύρονται στα ρηχά. Οι αρχές διαθέτουν πείρα και μέσα για να φέρουν σε πέρας τις επιχειρήσεις διάσωσης. Πέρυσι όμως συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω των ισχυρών ανέμων. Σε αυτή την περίπτωση, δεκάδες ειδικοί και εθελοντές αγωνίστηκαν τρία μερόνυχτα χωρίς διακοπή για να σώσουν τη ζωή των μεγάλων θηλαστικών.
22 Σεπτεμβρίου, 11.30, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας δέχεται ένα τηλεφώνημα: πάνω από 70 φάλαινες-πιλότοι έχουν βγει στην ακτή Spirits Bay (Ακτή των Πνευμάτων) στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας.
Το πρώτο συνεργείο διάσωσης διαπιστώνει ότι 25 φάλαινες είναι ήδη νεκρές. Πάρα πολλές έχουν εκβραστεί στα βράχια, άλλες χωρίς σχεδόν κανένα σημείο ζωής έχουν ακινητοποιηθεί στα ρηχά ή βρίσκονται πάνω στην ψιλή άμμο που καλύπτει μια τεράστια ακτή δύο χιλιομέτρων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Πολλά θηλαστικά αργοπεθαίνουν, καθώς έχουν παγιδευτεί σε σημεία που σπάνε τα κύματα ή κοντά στην ακτή. Οι επόμενες 56 ώρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Αρχές, οργανώσεις, ντόπιος πληθυσμός και εθελοντές θα δώσουν σκληρή μάχη με το χρόνο για να διασώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Νέα Ζηλανδία. Μεγάλα κοπάδια φαλαινών βγαίνουν κάθε χρόνο στις ακτές της και «υποχρεώνουν» τις κρατικές υπηρεσίες να συντονίζουν δεκάδες σωστικές αποστολές. Θα αποδειχθεί όμως ότι καμιά δεν ήταν τόσο δύσκολη όπως η περσινή.
Η θαλασσοταραχή είναι μεγάλη. Σφοδροί άνεμοι, με ταχύτητα 75 χιλιομέτρων την ώρα, χτυπούν αλύπητα την ακτή, τα κύματα φτάνουν τα δύο μέτρα και ο αφρός τους τινάζεται παντού καθώς πλησιάζουν και σκάνε στην άμμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δεν πρόκειται να κοπάσουν τις επόμενες ημέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ειδικοί αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τα μεγάλα θηλαστικά να επιστρέψουν στο υγρό στοιχείο.
Πηγή: Science Illustrated
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου