picasion

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μαγιάτικο



Ο άρχοντας της θάλασσας, ο αγαθός γίγαντας, ο βασιλιάς της ξέρας και άλλα επίθετα, είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν αυτό το ψάρι, κυρίαρχο μιας περιοχής, που ομορφαίνει το υποβρύχιο βασίλειο και τα οράματα που εγκλωβίζουν τα μάτια μας. Το ψάρι αυτό, κυνηγός από φύση του και με λίγους φυσικούς εχθρούς είναι το ζητούμενο αυτό το μήνα και θα δούμε λίγο την διαδικασία προσέγγισης και βολής, απέναντι σε ένα δρομέα με δύναμη πολλαπλάσια του βάρους του και αντοχή που ξεπέρνα τα ανθρώπινα όρια μερικές φορές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αφενός τα μαγιάτικα είναι ψάρια που έχουν αμετάβλητες συνήθειες και αφετέρου είναι ψάρια που συναντιούνται σε συγκεκριμένα σημεία. Άλλα ας δούμε τους τόπους που θα αναζητήσουμε αυτά τα ψάρια.
Α) Κάβοι με φυσικές προεκτάσεις τόσο σε σχέση με το εξωτερικό τοπίο όσο και με υποβρύχιες ράχες που ανοίγονται πολλές φορές αρκετά μέσα στο πέλαγος συμπιέζοντας τα ρεύματα και δημιουργώντας δίνες που εγκλωβίζουν ζεστά νερά και μικρόψαρα
Β) Μεσοπέλαγες ξέρες που μπορεί να είναι από απλά βουναλάκια άμμου μέχρι και άγριες ξέρες με μεγάλες υψομετρικές διαφορές που κόβουν τα μεγάλα πελαγίσια ρεύματα και μαζεύουν γύρω τους πολλή τροφή
Γ) Κόλποι, ορισμένες εποχές του χρόνου όπου τα ψάρια τα ίδια εγκλωβίζουν μικρόψαρα και τα κυνηγούν, αφού τα στριμώξουν κοντά στα βράχια ,είναι ειδική περίπτωση, αλλά αν προσέξετε και το βρείτε θα δείτε ότι θα βγουν ψάρια πολύ εύκολα και πολύ ρηχά
Δ) Σκαλοπάτια που καταλήγουν πολύ βαθιά κοντά ή και πιο βαθιά από 50 μέτρα και ανεβαίνουν ψάρια τα οποία ζουν βαθιά συνήθως μέσα σε μεγάλους κόλπους με πελαγίσια όμως χαρακτηριστικά.

Αλλά ας δούμε όμως λίγο τη συμπεριφορά μέσα στο χώρο τους ώστε τελικά να καταφέρουμε να πιάσουμε κάποιο από αυτά τα αξιόλογα θηράματα.
Α) Στους κάβους τα ψάρια περνάνε για κυνήγι κατά κανόνα πρωί και απόγευμα, άρα πρέπει να βρω τι είναι αυτό που κυνηγούν, έστω ένα κοπάδι με φρίσα. Η σωστή συμπεριφορά του ψαροκυνηγού είναι τέτοια ώστε να μη τρομάξει το ήδη κυνηγημένο κοπάδι με τα μικρόψαρα και ταυτόχρονα να βρει τέτοια θέση ώστε να του ικανοποιεί την ανάγκη για κάλυψη και τομέα βολής ,στην περίπτωση βέβαια του μαγιάτικου η κάλυψη είναι διακριτική. Μια πορεία πίσω από τα ψάρια με κατεύθυνση προς το σημείο που το ρεύμα κτυπάει, θα μας φέρει στο οπτικό μας πεδίο τα ψάρια. Τη στιγμή που τα ψάρια κυνηγούν είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τα κτυπήσουμε γιατί γίνονται πολύ απρόσεκτα.

Β) Στις ξέρες τα ψάρια συναντιόνται βέβαια τις κλασικές ώρες όμως έχουμε την δυνατότητα να τα δούμε κοπαδιαστά και τις μεσημεριανές ώρες. Τα σημεία που θα επιλέξω για καρτέρια είναι αυτά που θα μου δώσουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο προς το σημείο που το ρεύμα φεύγει από το σώμα της ξέρας άλλα και αυτό που θα μου ικανοποιεί το μέγιστο οπτικό έλεγχο της περιοχής ,γιατί στις ξέρες τα ψάρια έρχονται και από τα πλάγια το ίδιο συχνά. Ένα σημείο λοιπόν πίσω και πάνω από τα μικρόψαρα θα μου δώσει την δυνατότητα να ελέγξω και ίσως να βρω το κατάλληλο σημείο για να στήσω επόμενη ενέδρα. Εδώ μεγάλη σημασία έχει το αναγνωριστικό καρτέρι ώστε να βρω τις διαθέσεις των ψαριών και τον κύκλο τροφής τους. Αυτό θα γίνει πάρα πολύ ρηχά και διακριτικά και σκοπός είναι να βρω τον παλμό της ξέρας και όχι να κτυπήσω κάποιο ψάρι. Σε ώρες που τα ψάρια δεν κυνηγούν, με συρτό καρτέρι θα μου δοθεί η ευκαιρία να βρω και να χτυπήσω κάποια ψάρια, με μεγάλες βουτιές γιατί συνήθως τα ψάρια δουλεύονται την ίδια ώρα και όχι σε επόμενη βουτιά.

Γ) Αν καταφέρω να διακρίνω τα ψάρια να έχουν εγκλωβίσει ένα κοπάδι μικρόψαρα και τα κυνηγούν σε κόλπο, πρέπει να τραβηχτώ πολύ ρηχά για να μπορώ να ελέγχω χωρίς να δίνω στόχο στα ψάρια, παραμένοντας διακριτικός και πηγαίνοντας, αν μπορώ, χωρίς πεδιλιές να μπω πίσω από τα ψάρια και να παραμείνω εκεί σε επιφανειακό καρτέρι είτε με προσεκτική βουτιά ,να πάω έρποντας πίσω από τα μικρόψαρα και να περιμένω να έρθουν τα ψάρια για να φάνε. Είναι κατανοητό βέβαια ότι όσο περισσότερο προσεκτικός είμαι και όσο περισσότερο χρόνο βυθού έχω, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχω να χτυπήσω κάποιο ψάρι.

Δ) Πολύ βαθιά σπασίματα, είναι ο αγαπημένος μου βυθός. Συγκεκριμένες ώρες τις μέρας τα ψάρια ανεβαίνουν από πολύ βαθιά για να φάνε τα ψαράκια που εγκλωβίζονται στις παρυφές του σπασίματος. Πηγαίνοντας σε ένα τόπο αναγνωρίζω αν τα ψάρια έχουν αμυντική στάση κάνοντας τοίχο η μπάλα και περιμένω πίσω από το σκαλοπάτι να ανέβουν τα ψάρια, είμαι συνέχεια σε εγρήγορση και ρίχνω σε πρώτο χρόνο γιατί τα ψάρια θα φύγουν το ίδιο γρήγορα όπως ήρθαν. Εδώ οι δυσκολίες ξεκινούν κυρίως όταν κτυπηθεί το ψάρι και μετά γιατί φεύγουν με ταχύτητα, πολύ βαθιά και χρειάζεται εμπειρία για να δουλευτούν σωστά και να μη χαθούν.

Στα μαγιάτικα δεν είναι άσκοπα μερικά κόλπα, όπως οι φυσαλίδες, οι λαρυγγισμοί, τα άσπρα πέδιλα, το αναβόσβημα του φακού και αλλά, πάντως η γνώμη μου είναι να κάνω απλώς την παρουσία μου στο χώρο διακριτική και ακίνδυνη και όχι να χρησιμοποιώ κάποια τεχνάσματα.

Σκεφτείτε ότι η ψυχολογία του μαγιάτικου είναι κυρίαρχη και περίεργη, έχοντας ελάχιστους εχθρούς είναι σίγουρο και πλησιάζει αρκετά κοντά, τόσο ώστε να βλέπετε το βλέμμα ενός αθώου γίγαντα... Ειδικά για το μαγιάτικο είναι σίγουρο ότι πέρα από τα σημεία και τον τρόπο που θα σας οδηγήσει σε βολή μεγάλο ρόλο παίζει ο εξοπλισμός και οι κινήσεις μας μετά το κτύπημα.

Έτσι το όπλο πρέπει να είναι κατάλληλο για τέτοια μεγάλα θηράματα και το μουλινέ αξιόπιστο και λειτουργικό. Η στολή να είναι τέτοιου πάχους ώστε να μας κρατάει ζεστούς σε στατικό ψάρεμα και τα πέδιλα μεσαίας σκληρότητας. Σε τέτοια ψαρέματα σημασία έχει και η μάσκα να είναι με μεγάλο οπτικό πεδίο ώστε να αποφεύγονται περιττές κινήσεις και να υπάρχει ικανοποιητικός έλεγχος του χώρου.

Οι κινήσεις μας μετά το χτύπημα είναι ανάλογες της βολής μας, αν η βολή μας είναι καλή τότε ελέγχω το ψάρι με δύναμη για να νιώσει την δύναμη μας στην αρχή και ελεγχόμενα ξεκινάω την ανάδυση μου, αν η βολή είναι κακή τότε αφήνω στο ψάρι τόσο σχοινί ώστε να μη ζορίζεται η πληγή και όχι ελεύθερα. Οι κινήσεις είναι προσεκτικές και αποφασιστικές, δεν υπάρχουν χρόνοι για χάσιμο και σκέψη, δεν είναι σχεδόν ποτέ κακό να πέσει μια δεύτερη βολή μόλις το ψάρι βρεθεί κουρασμένο στο οπτικό μας πεδίο, άλλωστε μια δεύτερη βολή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κάμψει την αντίσταση του ψαριού. Προσοχή θέλουν μετά το χτύπημα, οι κύκλοι του ψαριού, γιατί μπορούν να μας μπλέξουν και βέβαια όταν θα πιάσουμε το ψάρι στα χέρια μας, γιατί στον επιθανάτιο σπασμό έχει πολύ δύναμη και μπορεί να μας χτυπήσει με τη βέργα η να μας βγάλει τη μάσκα η να κάνει οτιδήποτε δεν θέλω να πάθω. Να σκέφτεστε πάντα ότι έχετε να κάνετε με ένα από τα μεγαλύτερα θηράματα σας και ότι πρέπει να έχετε την ανάλογη προσοχή χωρίς προχειρότητες και ταρζανιές, προχωρήστε και κατακτήστε τον ασημένιο γίγαντα...

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι μπορώ να κάνω έξοδο από τη θέση καρτεριού προσεχτικά ώστε τα ψάρια να με δεχτούν μειώνοντας την απόσταση. Αν η πρώτη βολή μου είναι καλή, επειδή τα ψάρια αυτά έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα της συντροφικότητας, είναι σίγουρο ότι αν αφήσω το ψάρι κάτω στα μεσόνερα, το υπόλοιπο κοπάδι θα κινείται κάπου κοντά προσπαθώντας, ακόμα και σκουντώντας το, να το πάρουν μαζί τους, αν δεν έχετε πρόβλημα με την ιθική σας μπορείτε να το κάνετε, αποδίδει.

Προσεκτικός εξοπλισμός και διακριτικότητα σε θέσεις κλειδιά είναι το μυστικό για να κτυπήσετε ένα από αυτά τα ψάρια, ενώ όλα αυτά θα πρέπει να τα περιβάλλετε με σύνεση και ηρεμία για να μπορέσετε να τα φέρετε και στην επιφάνεια. Το σίγουρο είναι ότι αν χτυπήσετε κάποια ψάρια θα ανοίξει ο δρόμος και το ταξίδι προς την ολοκλήρωση και θα σας κάνει καλύτερους ψαροκυνηγούς...

ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ!!!
πηγη http://www.e-breathless.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου