Δευτέρα 25 Απριλίου 2011
Σαργός…. Ο διαχρονικός
Σαργός…. Ο διαχρονικός
Οι εποχές έχουν αλλάξει, τα χρόνια περνούν ,ο ψαροκυνηγός εξελίχθηκε κατά μεγάλο ποσοστό η συμπεριφορά των ψαριών το ίδιο….ο σαργός όμως είναι ένας από τους πιο διαχρονικούς χαρακτήρες τις τροφικής αλυσίδας του υποβρύχιου κόσμου.
Χάρις την δυνατότητα προσαρμογής του σε μεγάλη γκάμα υδροβιότοπων, έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα η παρουσία του να είναι σχεδόν πάντα εφικτή σε όλες τις ζώνες και βάθη όπου αλιεύει ο μέσος ψαροκυνηγός.
Κατά καιρούς έχουν γραφτεί υπεράριθμα άρθρα για τον σαργό, αυτό ίσως να οφείλετε και ως προς την εξέλιξη του κυνηγού, και το πέρασμα του από το στάδιο του αρχάριου για ένα θήραμα αρκετά πιο ποιοτικό από τους κέφαλους, σαλπες κ.λ.π .
Diplodus sargus η ονομασία αυτού, το χρώμα του ασημί με κάθετες μαύρες γραμμές σε όλη την ράχη του και το μοναδικό χαρακτηριστικό του η μαύρη λουρίδα στο κόκαλο τις ουράς.
Το μέγεθος του μπορεί να φτάσει τα 2κιλα και τα 30 εκατοστά μήκος,
Η συμπεριφορά του ποικίλη ανάλογα με την εποχή και το τόπο όπου θα τον εντοπίσουμε, προτιμά κατά προτίμηση τους βραχώδεις βυθούς πλάκες και γενικά τοποθεσίες που θα τον προφυλάξουν από τους δυνατούς αέρηδες και γενικά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Τα τελευταία χρόνια, και για τον λόγο τις υπέρ αλίευσης ο σαργός έχει βαθύνει επιλεκτικά σε σχέση με παλιότερα χρόνια. Τώρα τον συναντάμε συχνά ακόμη και στα βάθη των 30-40—ακόμα και 50 μέτρα.
Προσωπική μου άποψη, και από θέμα εμπειρίας προτιμά το βάθος και το τόπο όπου θα έχει και την λιγότερη καταδυτική επισκεψημοτητα, δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ καταδυόμαστε π.χ. στα 20 μέτρα και για συνεχόμενες φορές να είμαστε η αφορμή ώστε οι σαργοί να τραβηχτούνε στα πιο ρηχά και ήσυχα κομμάτια για αυτούς.
Κατά την περίοδο τις αναπαραγωγής το ψάρεμα του περιορίζεται κατά πολύ με την τεχνική ψαρέματος στην τρύπα και αυτό διότι θα πρέπει να διανύσουν την περίοδο ωοτοκίας.
Βέβαια αυτό δεν ανατρέπει την τεχνική ψαρέματος με καρτέρι αφού ο σαργός είναι από τα κυριότερα θηράματα τις ακτογραμμής τους χειμερινούς μήνες όπου μπορείς κάλλιστα με αυτήν την τεχνική να καταφέρεις την σύλληψη αυτού στο σκάσιμο του κύματος.
Η σχετική έλλειψη του σαργού τα τελευταία χρόνια στην παράκτια ζώνη οφείλετε κατά μεγάλο μεράδι στην αλίευση με παραγάδι μια και είναι το καταλληλότερο αλλά και το πιο εφικτό μέσο σύλληψης αυτού του ψαριού.
Γι`αυτο άλλωστε συναντάμε κατά περιόδους μεγάλα κοπάδια σαργών σε βαθύτερες ζώνες προσπαθώντας για την εύρεση καθαρότερων νερών αλλά και την ησυχία του θαλάσσιου υδροβιότοπου.
Ο σαργός διαθέτη πολύ καλά κυνηγητικά χαρακτηριστικά, οι κίνησης μας μέσα στο νερό πρέπει να είναι αρκετά συνετές δίχως θόρυβο, δίχως περιττές και άσκοπες διαδικασίες, και ακόμα περισσότερο όταν θα επιλέξουμε το ψάρεμα του σαργού σε σχισμές, χαράκια, και γενικά το ψάρεμα με φακό.
Ακόμα και η χρήση του φακού δεν λειτουργοί καταλυτικά ως την εύκολη σύλληψη του σαργού, αφού το συγκεκριμένο ψάρι δεν συμπαθεί καθόλου το φώς του φακού.
Η προσέγγιση σε κάποια τρύπα έχοντας την εντύπωση πώς μέσα εκεί θα βρούμε κάποιο ψάρι θα πρέπει να είναι αθόρυβη, προσιτή, και αποφεύγοντας την άμεση επαφή του ψαριού με τον φακό ακόμα και αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που θα χρειαστούμε για την προσαρμογή τις οράσεις μας στο σκοτεινό θαλάμι είναι ένα από τα κυριότερα κριτήρια για μια εύκολη και αποτελεσματική σύλληψη του θηράματος.
Ένα καλό στήσιμο εξοπλισμού για όσο αφορά το ψάρεμα στην τρύπα είναι ένα κοντό όπλο 75αρι-90αρι. Στολή φόδρα έξω για μεγαλύτερη αντοχή στην επαφή με τα βράχια και έναν μικρό αξιόπιστο φακό.
Στην τεχνική με καρτέρι εγώ προσωπικά επιλέγω ένα δυνατό 100αρι με δυο λάστιχα μιας και η βολές θα πρέπει να είναι οριακές. Η δε στολή και ανάλογα την τεχνική προσέγγιση που έχει ο καθένας μας θα επιλέγει και την κατάλληλη ως προς την αποφυγή σκισίματος αυτής, αν και φακός δεν μας χρειάζεται σε αυτήν την τεχνική καλό θα είναι να βρίσκετε κάπου πάνω μας η στην σημαδούρα αφού δεν είναι καθόλου απίθανο να εντοπίσουμε μεμονωμένα ψάρια τα οποία θα θαλαμώσουν στην προσπάθεια τους να κρυφτούν από εμάς. Στην προκειμένη περίπτωση και για να καταφέρουμε να χτυπήσουμε ένα σαργό που έχει είδη θαλαμωση δίχως να έχουμε απώλειες θα ξεοπλίσουμε το ένα από τα δυο λάστιχα που έχουμε είδη οπλισμένα ώστε να καταφέρουμε μια ομαλή και όχι δυνατή βολή μέσα στο θαλάμη και αυτό γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε βέργες σε κάθε θαλάμι που θα συναντάμε.
Η τεχνική του καρτεριού ποικίλοι, η συμπεριφορά του σαργού δεν είναι απαραιτήτως η ίδια, άλλες φορές μας προσεγγίζει αμερόληπτος, και άλλες είναι τρομερά επιφυλακτικός.
Στο επιφανειακό καρτέρι έχω εντοπίσει έπειτα από επανειλημμένα ψαρέματα στον ίδιο τόπο την ίδια ώρα ότι η συμπεριφορά των ψαριών είναι κάθε φορά και διαφορετική η εμπειρία, η επιμονή και η αυτοσυγκράτηση είναι ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια ώστε να καταφέρουμε να ψυχολογήσουμε το προφίλ του σαργού.
Πολλές φορές τυχαίνει έπειτα από την σύλληψη ενός ατόμου από το κοπάδι αυτό να μην διασπάτε αλλά να συνεχίζει να τρέφετε στην υπάρχον περιοχή, αυτό κατά μεγάλο ποσοστό συμβαίνει η μάλλον το συναντάμε τις πρώτες πρωινές ώρες που (προσωπική μου άποψη) είναι και οι ιδανικότερες για το κυνήγι του σαργού.
Τα κομμάτια που φιλοξενούν σαργούς θα πρέπει να είναι από τα σημαντικότερα που θα πρέπει ένας ψαροκυνηγός να εντοπίσει και διαρκώς να μην επαναπαύεται στα υπάρχον σημεία αλλά να προσπαθεί να εντοπίζει κάθε φορά και νέους ψαρότοπους όπου θα του δείχνουν την δυνατότητα επιλογής και άνεσης ως προς την σύλληψη μερικών σαργών σε ένα και μόνο ψάρεμα!
Η επιλογή μια ψαρευτικής εξόρμησης και για το αν θα επιλέγουμε την τεχνική ψαρέματος στην τρυπά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να επιλέξουμε έπειτα από μια σειρά γεγονότων που θα μας δώσουν να καταλάβουμε το αν και πόσο είναι εφικτή η συγκεκριμένη τεχνική. Το ψάξιμο μιας τρύπας, η ύπαρξη φρέσκοσπασμένων αχινών και η μεγάλη κινητικότητα από μικροψαρα θα είναι λίγα από τα σημάδια που θα μας δώσουν να καταλάβουμε το πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσουμε την εν λόγου τεχνική.
Προσωπικά και έπειτα από το ψάξιμο σε 10 με 15 τρύπες δίχως αποτέλεσμα αλλάζω τεχνική βάθος και τόπο… ο χρόνος που έχω για την εντόπιση των σαργών είναι περιορισμένος μιας και κατά προσωπική μου γνώμη οι ώρες που θα επιλέγω για αυτό το είδος θηράματος θα είναι από το γυάλισμα (ξημέρωμα) και μέχρι και τις 10 η ώρα περίπου.
Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια πώς από την εντατική ενόχληση του ψαροκυνηγού με την τεχνική ψαρέματος στην τρύπα(και με φακό) τα ψάρια να έχουν συγκροτηθεί ανά ομάδες και να επιλέγουν να κινούνται περισσότερο στα μεσονερα, όπως κάνουν άλλα είδη π.χ. τα πελαγίσια., αυτό βέβαια ποικίλη αναλόγως την εποχή, και κατά την διάρκεια αναπαραγωγής.
Οι γνώμες για την ευκολία σύλληψης του σαργού με την τεχνική με καρτέρι ποικίλουν…καθώς και ο βαθμός δυσκολίας με το κανονικό καρτέρι σε σχέση με το επιφανειακό, αν με ρωτούσαν πια τεχνική θα επέλεγα ως προς την πιο εύκολη σύλληψη σαργών θα έλεγα το επιφανειακό καρτέρι. Αυτή η τεχνική βέβαια προϋποθέτει αρκετά πράγματα όπως μορφολογία βυθού (το σημαντικότερο), εποχή ψαρέματος ,καιρικές συνθήκες, και ώρες ψαρέματος.
Κάποιος άλλος θα έλεγε το ψάρεμα στην τρύπα…. αλλά αν αναλογιστείς το ποσοστό `ψαριών που βρίσκονται θαλαμομενα σε σχέση με αυτά που θα εντοπίσεις εκτός…είναι πολύ μεγαλύτερα σαφώς…..γι`αυτο άλλωστε και η τεχνική που επιλέγω μου δίνη πάντα καλύτερα αποτελέσματα.
Επίσης δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πώς ο σαργός είναι αυτός που με την τεχνική του καρτεριού είναι αυτός που θα μας δώσει το εισιτήριο να καταφέρουμε να αλιεύσουμε άλλα είδη ανώτερα από αυτόν!!!
Από τον Σάκη Αρβανίτη!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου