picasion

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ξύλινα όπλα




Πιστός σύμμαχος στο ψάρεμα μας είναι πάντα ο εξοπλισμός μας. Όσο οι απαιτήσεις μας όμως μεγαλώνουν, τόσο τα πιο δύσκολα θηράματα θα αποτελούν μια ζωντανή πρόκληση. Και αν το όπλο είναι προέκταση του καρπού μας, συνεπώς των επιθυμιών μας, τότε αν και οι προσδοκίες μας είναι ξεχωριστές, τόσο ξεχωριστά θα είναι και τα όπλα μας.

Τα ξύλινα ψαροντούφεκα, όπλα κατεξοχήν για πλανάρισμα, αλλά και βαθύ καρτέρι, ήρθαν και έδωσαν πράγματι λύσεις. Μα είναι τελικά αναγκαιότητα για κάποιους λίγους, ή μήπως μόδα για τους πολλούς; Αν δούμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόκτηση ή -γιατί όχι- την κατασκευή ενός ξύλινου όπλου, θα δούμε ότι έχουν να κάνουν με αρετές πολύ συγκεκριμένες: το βεληνεκές και η διατρητική ικανότητα είναι δύο από τις βασικότερες. Μα πώς ξεκίνησε η ιστορία των ξύλινων όπλων και για τι χρήση προορίζονταν τότε;

Στα πολύ βαθιά στα μπλε νερά και κυνήγι στον ωκεανό, εκεί όπου τα θηράματα είναι τεράστια. Σε θάλασσες τροπικές, που σφύζουν από ζωή: και παρουσιάζονται τεράστιοι ροφοί που αγγίζουν ακόμα και τα 150 κιλά τούνες , μπαρακούντα , γοφάρια, μαγιάτικα, καραγγίδες, είναι μερικά από τα πιο… κοινά θηράματα των «εκεί» συστηματικών ψαροκυνηγών.

Ρίχνεις με απλά όπλα σε αυτά; Ποτέ αν σέβεσαι το θήραμα σου όσο και τη ζωή σου. Σκοπός είναι η βολή σου να διαπεράσει το θήραμα σου, όχι απλά να το «φτάσει» και εσύ να πάρεις το δρόμο για την επιφάνεια με ασφάλεια. Μα ας αφήσουμε τα εκεί θηράματα για τους εκεί ψαροκυνηγούς, και ας ασχοληθούμε μετά δικά μας, μα καθόλου ευκαταφρόνητα ψάρια. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να συνειδητοποιήσουμε τη χρηστικότητα ενός τέτοιου όπλου και, απλά, να το προσαρμόσουμε στα δικά μας κυνηγετικά δεδομένα.

Για να επιτύχεις κάτι τέτοιο, το τρίπτυχο είναι απλό: τεχνογνωσία, καλά υλικά και μερικοί απλοί κανόνες Φυσικής. Σκέφτομαι και λέω: Με τι θήραμα έχω να κάνω; Σε τι βάθος συνήθως το βρίσκω ; Είναι επιφυλακτικής φύσης; Από εκεί και πέρα, ψάχνω λύσεις. Μεγάλος όγκος ψαριού σημαίνει ότι χρειάζομαι και βέργα αντίστοιχου διαμετρήματος, που θα προσφέρει μεγάλη αδράνεια μάζας κατά την κρούση του στο θήραμα, ικανή ώστε να το διαπεράσει, να του προκαλέσει σοκ, λόγω μάζας, και εμείς να κερδίσουμε τα πρώτα πολύτιμα δευτερόλεπτα. Αρα, μία βέργα ανάμεσα στα 7 και 8 mm μας καλύπτει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παρατηρώντας τη συγκεκριμένη βέργα στεκόμαστε στις… εγκοπές της, που απλά δεν υπάρχουν!

Στηλεύονται σχετικά εύκολα. 0 εκάστοτε κατασκευαστής δίνει το εργονομικό σχήμα που του ταιριάζει, συνήθως ογκώδες προς τα πίσω ή ελαφρώς πεπλατυσμένου προφίλ, ώστε να παρουσιάζει μία σεβαστή μάζα ανάκρουσης και να μην κλωτσάει το όπλο κατά την εκτόνωση 2, 3 ή και περισσοτέρων λάστιχων. Καταλυτική είναι η παρουσία οδηγού (αυλάκι) κατά μήκος του σωλήνα. Η βέργα «κάθεται» καλύτερα, ενώ με την «έκρηξη» των διπλών ή τριπλών περαστών, η ευθυβολία παραμένει αναλλοίωτη. Ας σημειωθεί πως ο όρος «κεφαλή» στα ξύλινα δεν υφίσταται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, σε συγκεκριμένα μοντέλα. Η κεφαλή είναι η λεγόμενη «ανοιχτού τύπου», με μια ειδική τρύπα στον πλευρικό οριζόντιο άξονα της άκρης του όπλου, όπου και «φιλοξενούνται» τα περαστά λάστιχα. Ο μηχανισμός σκανδάλης είναι πολύ βασικός σε ένα τόσο εξειδικευμένο όπλο, εφόσον θα πρέπει να συγκρατεί με ασφάλεια μία βέργα στην οποία ασκείται ελαστική τάση πολλών δεκάδων κιλών. Η αυτόματη σχοινοπιάστρα είναι προτέρημα και σε ένα τέτοιο όπλο, εφόσον μιλάμε για βεληνεκές που φτάνει στα 5 συνήθως μήκη. Εννοείται ότι αναφερόμαστε πάντοτε σε υλικά inox. Όσον αφορά στη λαβή, είναι απαραίτητο σε ένα τέτοιο όπλο η λαβή να ταιριάζει άψογα στο χέρι μας, πάντα βέβαια με τη χρήση γαντιού. Ο ανατομικός σχεδιασμός εξυπηρετεί τα μέγιστα. Σημαντικό προτέρημα της λαβής, να διαθέτει τακούνι όπλισης και υποδοχή βάσης για μουλινέ.

Γιατί ξύλινο όπλο;
Συχνή ερώτηση στους κύκλους των ψαροκυνηγών. Το να στέλνει μία βέργα διατομής 7 ή 8 mm ένα όπλο σε ένα θήραμα από μεγάλη απόσταση, μάλιστα, απαιτεί τεράστια δύναμη. Δύναμη σε λάστιχα, συχνά 2, 3 ή 4 περαστά. Σε ένα απλό όπλο η στρέβλωση του σωλήνα θα ήταν αναπόφευκτη έως επικίνδυνη. Στο ξύλινο, αν έχει φτιαχτεί σωστά, όχι μόνο είναι ανύπαρκτη, μα ακόμα και η απόκρουση θα είναι πολύ περιορισμένη. Η φύση του ξύλου είναι τέτοια, ώστε να απορροφά τους κραδασμούς. Όσον αφορά την έλλειψη στρέβλωσης, η λύση έρχεται με τρόπο τεχνικό. Δύο, τρία ή ακόμα και περισσότερα φύλλα έρχονται να κολληθούν με κόντρα τα «νερά» τους, δίνοντας τέλος σε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όσο για την πλευστότητα, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Σχεδόν ουδέτερη -έως τελείως ουδέτερη- ανάλογα τις γνώσεις και το μεράκι του κατασκευαστή.

πηγη http://www.psarema.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου