Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Ραντεβού με τους τόνους
Το Φθινόπωρο είναι η εποχή των Τονοειδών, όπου τα συναντάμε να κυνηγούν, κοπάδια από μικρόψαρα, όπως γαύρους, σαρδέλες ή σαμπανιά και είχαμε ανανεώσει το ραντεβού μας από πέρυσι στις Σποράδες.
Για το ψάρεμα των τονοειδών, χρησιμοποιούμε συρτές με εντεκάρια ή δεκατεσσάρια ψαράκια πορτοκαλί, ή κόκκινο – άσπρο, ή σαρδέλα, αναλόγως των κοπαδιών που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψεύτικο κεφαλόποδο. Τα ψαράκια πού προαναφέρουμε είναι δοκιμασμένα και αποδίδουν άριστα δεμένα σε αόρατα παράμαλλα.
Η θάλασσα δεν μας έκανε μούτρα! Το Σαββατοκύριακο συναντήσαμε μέχρι και ένα τριάρι ζωντανό, ιδανικό καιρό για ψάρεμα.
Στις Σποράδες που ψαρεύουμε χρόνια, τα ψάρια από το πρωί ήταν άφαντα, το απόγευμα όμως έγινε πανηγύρι. Όσοι το κατάλαβαν νωρίς άλλαξαν τόπους και πήραν ψάρια, οι υπόλοιποι απήλαυσαν το απέραντο γαλάζιο και γελούσαν με τα πειράγματα των υπολοίπων.
Οι μηχανισμοί μας έκαναν σαν τρελοί τραβώντας τις οργιές της πετονιάς από το καρούλι πέντε – πέντε! Η ταχύτητα ήταν ξέφρενη, στο τύμπανο το νήμα λιγόστευε και το φρένο άρχισε να σφίγγει σιγά – σιγά για να αποκόψει ομαλά την πορεία του ψαριού, με καλά κομμάτια τονοειδών να έρχονται στις βάρκες.
Η προηγούμενη διαδικασία έγινε αρκετές φορές,. Μόλις το ψάρι ερχόταν κι άρχισε το καρούλι να ξαναγεμίζει, ξανά πίσω, ξανά τράβηγμα! Μια εμπειρία μοναδική, όσοι την έχετε ζήσει καταλαβαίνετε…
ΠΩΣ ΨΑΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΤΟΝΟΣ
Ο τόνος από εμάς τους ερασιτέχνες ψαράδες ψαρεύεται με συρτή, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι το αφροπαράγαδο απαγορεύεται.. Στη συρτή για δόλωμα χρησιμοποιούμε ψεύτικο ψαράκι κόκκινο άσπρο, ψεύτικη σαρδέλα ή σκουμπρί μεγέθους 11 έως 22 εκατοστών. Για καλύτερα αποτελέσματα έχουμε βάψει τα μάτια τους με κόκκινο αδιάβροχο μαρκαδόρο.
Για το ψάρεμα μεγάλων τόνων χρησιμοποιούμε καλάμια 80 λιμπρών, ή τον παραδοσιακό τρόπο με τα καλαδούρια, στον οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο τεύχος.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η ταχύτητά μας για το ψάρεμα με καλάμι θα πρέπει να είναι 6 έως 8 μίλια την ώρα. Οι έμπειροι ψαράδες μάς έχουν πει πως, μόλις πιάσουμε το ψάρι θα πρέπει να σχίσουμε τη σάρκα του με μαχαίρι κάνοντας 2-3 χαρακιές λίγο πιο πάνω από την ουρά για να χάσει όλο του το αίμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται λευκότερο και μαλακότερο.
Αν το αίμα παραμείνει στο σώμα του ψαριού το κρέας μαυρίζει και σκληραίνει.
Ο ΤΟΝΟΣ
Ο τόνος είναι ακανθοπτερύγιο ψάρι της οικογενείας των σκομβροειδών. Στην αρχαιότητα το συναντούσαμε με το όνομα θύννος ενώ στην Ελλάδα συναντάμε τα εξής είδη: Τον τόνο τον μακρύπτερο – κυτρινόπτερο τον τόνο τον ερυθρό ή ορκύνι και την τονίνα ή καρβούνι. Οι τόνοι μπορεί να φτάσουν μέχρι δυόμισι μέτρα και να ξεπεράσουν τα 250 κιλά.
Το ραχιαίο πτερύγιό του ψαριού χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο πού είναι και μεγαλύτερο αποτελείται από 14 αγκαθωτές ακτίνες, ενώ το δεύτερο έχει μία αγκαθωτή ακτίνα και πολλές μαλακές. Ανάμεσα σ’ αυτό το πτερύγιο και την ουρά έχει μία σειρά από μαλακά ψευδοπτερύγια, πού στο κυτρινόπτερο είναι κίτρινα όπως μαρτυρά και το όνομά του.
Το χρώμα του είναι σκοτεινό υποκύανο και η κοιλιά του είναι σταχτί με ασημένιες κηλίδες. Τό καρβούνι αναπαράγεται τον Αύγουστο, ενώ το ορτσύνι εμφανίζεται Απρίλιο και Μάιο.
πηγη http://www.psarema.info
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου