picasion

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Μουλινέ




Ο σύντροφος στη μάχη με το μεγάλο ψάρι
Απαραίτητο εργαλείο ή όμορφο αξεσουάρ; Στην σημερινή καταναλωτική εποχή, σίγουρα η επιλογή γίνεται και με τα δυο κριτήρια. Στην ουσία όμως πρωταρχικός λόγος είναι το μέσο (εργαλείο) που θα σταθεί βοηθός στην σύλληψη θηραμάτων.
του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΓΟΥΔΕΛΗ


Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να βρίσκεται ψηλά στην κλίμακα, έχοντας όρεξη να πάει ψηλότερα, σπρώχνοντας όλων σχεδόν των ειδών τα θηράματα να «ανέ¬βουν» στις ρηχότερες ζώνες δίνοντας ζωή στις αμέτρητες ακτογραμμές, κάβους ή ξέρες που διαθέτει η χώρα μας. Είναι η εποχή που τα όπλα μας, θα λειτουργήσουν στα όρια τους.
Απαραίτητο εργαλείο το μουλινέ, θα βοηθήσει τον ψαροκυνηγό να μην κινδυνεύσει, μετά από βολή που έγινε σε θήραμα που η θέληση της ελευθερίας και της ζωής, του δίνουν δυνάμεις, που αδυνα¬τούμε να ελέγξουμε. Πόσο δύσκολο και επικίνδυνο θα ήταν να προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε όπλο και θήραμα, έχοντας μονάχα τρία ή τέσσερα μήκη σχοινιού στη «δεμένη» βέργα που δίνει μάχη για να κρατηθεί πάνω στην σάρκα του θηράματος.
«Όνειρα Θέρους» αν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε… εκτός και αν ποντάρουμε τόσα πολλά στον παράγοντα τύχη.
Ταξιδεύοντας στον χρόνο

Δυστυχώς η ιστορία του χώρου μας δεν υπάρχει πουθενά «καταχωρημένη» για να μπορέσει ο οποιοσ¬δήποτε να την διαβάσει, έτσι εκτός από τον κλασικά διαχρονικό τρόπο μετάδοσης «από στόμα σε στόμα», η μόνη εναλλακτική λύση παραμένει ο τύπος και ότι έχει γραφτεί σε αυτόν κατά καιρούς.
Μεγάλη μορφή ο Ιταλός Rodolfo Betti ο επονομαζόμενοw Maro.Ένα όνομα, ένας θρύλος, με ενεργή δράση στο χώρο μας για περισσότερο από εξήντα χρόνια, θα είναι αυτός που θα «μάθει» τι εστί μου¬λινέ την Γηραιά Ήπειρο!!
Δυστυχώς έφυγε από κοντά μας το Σάββατο 9 Ιουνίου 2007.
Το μουλινέ στην Ελλάδα άγνωστο μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 70 έκανε την πρώτη του εμ¬φάνιση στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Από τούς πρώτους (αν όχι ο πρώτος) στην Ελλάδα που το χρησιμοποίησε ευρέως, είναι ο ROBERTO CALICH, καλός γνώστης τής μέχρι τότε άγνωστης, για τα Ελλη¬νικά δεδομένα, τεχνικής του καρτεριού, ήξερε πώς δίχως αυτό, ήταν σχεδόν αδύνατο να συλληφθούν μεγάλα θηράματα.
Από πλαστικό υλικό μικρής αντοχής και χωρητικότητας, με κόστος που στις περισσότερες των περίπτώσεων κόστιζε σχεδόν όσο και ένα ψαροτούφεκο, ήταν απαγο¬ρευτικό για εκείνη την εποχή. Μονάχα για τούς λίγους, που συνει¬δητοποιούσαν πώς έκτος από ζηλευτά θηράματα, σώζει όπλα και προπαντός ζωές. Εξάλλου μη λησμονάτε πώς το ψαροτούφεκο άρ¬χισε να γίνεται ευρέως γνωστό στις αρχές τής δεκαετίας του ‘90 και μόδα στα μέσα της.
Έτσι η ζήτηση αυξήθηκε και το κόστος έπεσε αρκετά, ενώ βελτιώ¬θηκαν πάρα πολύ η ποιότητα και η λειτουργία του.
Αποτελείται

Κάθετο ή οριζόντιο, κατασκευάζεται από σκληρό πλαστικό, ή ανοξείδωτο (ατσάλι) ή carbon ή με τον συνδυασμό των ανωτέρω υλικών.

Τα μέρη που το απαρτίζουν συνήθως είναι η βάση, ο κορμός, το τύμπανο, το φρένο και ο μοχλός τυλίγματος. Ο κορμός και το τύ¬μπανο όσο μεγαλύτερου όγκου είναι, τόσο περισσότερο σχοινί δέ¬χονται, αλλά αυξάνεται σημαντικά και το βάρος τους.
Ουσιώδεις Λεπτομέρειες

Σίγουρα στην σημερινή εποχή, η εξέλιξη τρέχει με ταχύτητες που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε, με το καινούριο να επισκιάζει ότι παλιό, αναγκάζοντας μας να ζητάμε ν’ αλλάξουμε αυτό που ήδη γνωρίζουμε και έχουμε Βολευτεί.
Σκεφτείτε ώριμα, Βάζοντας τα σωστά κριτήρια αλλαγής.

* Στο καινούριο σας μουλινέ, σκόπιμο θα ήταν πριν το τοποθετήσε¬τε σε κάποιο από τα όπλα σας να λύσετε και να γρασάρετε τα μηχανικά μέρη κίνησης.

* Εάν μπορείτε, επιλέξτε να το τοποθετήσετε στον υποφυλακτήρα της σκανδάλης εάν αυτός είναι μεγάλης αντοχής.
* Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε σχοινάκι dynnema 2 mm επειδή είναι πιο μαλακό και δεν απορροφά νερό όπως το carbon.
* Τυλίξτε προσεκτικά και με υπομονή και αποφύγετε να «ξεχειλίσετε» το τύμπανο με σχοινί, έτσι θα αποφύγετε τυχόν μπλεξίματα,
* Να θυμάστε πώς πριν ξετυλιχτεί εντελώς το σχοινί από το μουλι¬νέ, να κάνετε ένα μικρό κόμπο για ασφάλεια έτσι ώστε αν κάποια στιγμή το σχοινί τελειώσει, το ζόρι από τη δύναμη του θηράματος να «πέσει» πάνω στην κεφαλή του όπλου και όχι στο μουλινέ.
* ‘Ενα από τα κριτήρια επιλογής για αγορά είναι πως το φρένο θα πρέπει να είναι μεγάλου σχετικά μεγέθους για να μπορούμε να το χειριστούμε ευκολότερα με οποιοδήποτε πάχους γάντια φοράμε. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με το μοχλό επανατύλιξης που θα πρέπει να είναι μεγάλος για εύκολο και γρήγορο τύλιγμα του σχοινιού.
* Φυσικά εννοείται πως οι βίδες στήριξης του μουλινέ θα πρέπει να είναι ανοξείδωτες και να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήμα¬τα, για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξείς.
* Καλό έλεγχο στο σχοινί του μουλινέ για τυχόν φθορές. Θα είναι κρίμα να χάσουμε θήραμα και βέργα.
* Συχνή αλλαγή στα δικαννάκια (κλιπς) και στην μισινέζα ή το ρακετόνημα, που συνδέονται με το σχοινί του μουλινέ. «Το δε βαριέσαι» εδώ δεν χωρά, γιατί οι δυνάμεις που ασκού¬νται είναι μεγάλες και φθείρουν εσωτερικά τΐς συνδέσεις των κλιπς με τη μισινέζα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
* Άφησα το σπουδαιότερο για το τέλος: Το σχοινί πρέπει να τυλιχτεί στο τύμπανο με τέτοιο τρόπο, ώστε η φορά απελευθέρωσης του φρένου να είναι αντίθετη από τη φορά περιστροφής του τύμπανου κατά την εκτύλιξη του σχοινιού.

Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί το φρένο να παρασυρθεί καθώς το μουλινέ απελευθερώνει το σχοινί και να φρενάρει τη διαδικασία ξετυλίγματος τη στιγμή που δεν πρέπει.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν, το επαναλαμβάνω, γιατί είναι πολύ σημαντικό να τυλίγουμε το κορδόνι με φορά αντίθετη από τη φορά απελευθέρωσης του φρένου!
Όπλα τεχνικές

Το συνηθέστερο είναι πως όλα τα όπλα με σωλήνα μήκους άνω των 80εκ καλό 8α είναι να είναι εφοδιασμένα με μουλινέ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως σε μικρότερα αποφεύγουμε να βάζουμε.
Αναλογιστείτε πως στα καρτέρια ποτέ δεν ξέρετε τι 8α εμφανιστεί μπροστά σας. Αν μάλιστα ψαρεύετε σε πολύ θολά νερά (στο βασίλειο του κοντού όπλου) 8α πρέπει να είσαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε συνάντηση. Στα μακρύκαννα όπλα σας, συνηθίζεται να τοποθετούνται μουλινέ μεγάλης χωρητικότητας και μεγέθους. Όσο για τις τεχνικές ψαρέματος… σε όλες, ανεξαρτήτου Βάθους, γιατί ποτέ δεν ξέρεις η «στιγμή» τι θα φέρει.

πηγη http://www.psarema.info/2011/07/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου