Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011
Ασφάλεια
Καθώς αφήνεις την επιφάνεια της θάλασσας και καταδύεσαι-στα βαθιά η ρηχά κομμάτια- γίνεσαι μέρος ενός πανέμορφου, απερίγραπτου αλλά και συνάμα άγνωστου και άγριου κόσμου…Σαν επισκέπτης λοιπόν σε ένα τόσο συναρπαστικό μέρος ,που λίγοι και τυχεροί έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται, πρέπει να τηρείς όλους εκείνους τους κανόνες ασφαλείας που θα σου εγγυηθούν πως θα μπορείς να κάνεις το ίδιο ξανά και ξαναγυρνώντας στη επιφάνεια σώος και αβλαβής …γιατί μην ξεχνάμε πως κάλος ψαροντουφεκας δεν είναι αυτός που πιάνει πιο πολλά ψάρια αλλά αυτός που γυρναει πάντα σπίτι του…..να λοιπόν μερικοί από αυτούς τους κανόνες:
1. Βουταμε πάντα με το ζευγάρι μας . είναι ανεκτίμητη η παρουσία του ζευγαριού σε ένα ψάρεμα αφού ο άνθρωπος αυτός προσέχει κάθε μας βουτια,είναι εκεί για να διορθώσει κάθε μας λάθος κίνηση, να μας βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις αλλά και να γευτεί μαζί μας χάρες και λύπες..οπότε ας θυμόμαστε πως δεν πρεπι να βουτάμε ΠΟΤΕ χωρίς ζευγάρι.
2. Ποτε δεν βουτάμε άρρωστοι η όταν δεν αισθανόμαστε τελείως καλά. καλυτέρα όταν είσαι άρρωστος να κάνεις κάτι άλλο παρά ψάρεμα..αδυναμία εξίσωσης ,δυσκολία αναπνοης,ρίγη και πονοκέφαλος αλλά και μειωμένη αντίληψη θα μας υπενθυμίσουν πως υπάρχει πρόβλημα χωρίς να μας αφήσουν να ολοκληρώσουμε ούτε μια βουτιά σωστά.Επίσης υπάρχει κίνδυνος να βάλουμε σε κίνδυνο αλλά και να χαλάσουμε όχι μόνο το δικό μας ψάρεμα αλλά και του ζευγαριού μας ).
3. Εξισώνουμε πάντα καθώς καταδυόμαστε. πάντα εξισώνουμε την πίεση κατά την κάθοδο γλιτώνοντας έτσι από προβλήματα με τα αυτιά μας που θα μας κρατήσουν για μήνες έξω από την θάλασσα.Ιδίως για τους χειμερινούς μήνες καλό θα ήταν να γίνεται εφαρμογή ρινικών αποσυμφορητικών-με βάση το θαλασσινό νερό-για καλύτερη λειτουργιά των ιγμόρειων..έτσι θα γίνεται ευκολότερη και η κάθε μας κατάδυση…
4. Σωστη χρήση του αναπνευστήρα. πάντα βγάζουμε τον αναπνευστήρα από το στόμα σε κάθε κατάδυση, έτσι ώστε όταν βγαίνουμε στην επιφάνεια να μην χρειαστεί να φυσήξουμε δυνατά για να βγάλουμε το νερο,ελαχιστοποιωντας έτσι την εμφάνιση υποξίας.
5. Ελεγχος ταχύτητας ανόδου σταθερή κατάδυση κ επίσης σταθερή ανάδυση είναι το κλειδί για μια πετυχημένη σε διάρκεια αλλά κ απόδοση βουτια…όλα σε συνάρτηση παντα με την εμπειρία μας.
6. Σωστός εξοπλισμός ( σημαδούρα ,μαχαίρι) σημαντικό στοιχειό του εξοπλισμού ώστε να γινόμαστε εύκολα αντιληπτοί από διερχόμενα σκάφη αλλά και από το ζευγάρι μας η τον βαρκάρη μας είναι η σημαδουρα.Επισης ένα μέρος για να βάζουμε τα ψάρια ώστε να μην κουβαλάμε πάνω μας άσκοπο βάρος αλλά και ένα σημείο που μπορούμε να ξεκουραστούμε σε στιγμές έντασης .Το μαχαίρι σημαντικό για να κόβεις ξεχασμένα δίχτυα η πετονιές στον βυθό τα όποια πιθανόν να σε κρατούσαν για πάντα εκεί….
Πάντα τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας στην θάλασσα ,αν θέλουμε να βλέπουμε εικόνες σαν αυτή για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας. Καλές και ασφαλείς βουτιές σε όλους……………..
ΠΗΓΗ http://www.psarema.info/2010/09/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου